Tres anys d’un anunci insòlit: es cancel·laven les Falles i la Magdalena

La vesprada del 10 de març, Puig feia l’anunci motivat per la pandèmia. Res no feia presagiar que era l’antesala d’un confinament i un seguit d’ajornaments

VÍDEO | València suspén les Falles d'enguany de manera definitiva
La meditadora, figura central de la falla municipal del 2020, es va convertir en una icona de les Falles de 2020, suspeses a causa de la pandèmia / À Punt NTC

Era una vesprada de març, en què els mitjans de comunicació començaven sovint a pronunciar repetidament el terme “coronavirus”, desconegut fins al moment per molts. La ciutat de València era un formiguer de visitants i pràcticament encara ressonaven els trons de la mascletà, la que va acabar sent l’última d’eixe any. A Castelló de la Plana, els indicis d’una festa imminent inundaven els carrers.

Faltaven només 96 hores perquè la Magdalena començara i, a més, en una edició molt especial, la que feia 75, que mereixia celebració. Enmig d’aquest ambient festiu, el president de la Generalitat, acompanyat pel seu govern, feia un anunci, preludi del silenci que vindria només uns dies després: seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, s’ajornaven les Falles i la Magdalena.

Per a molts, especialment per a les generacions que mai no havien viscut un març sense Falles i una entrada a la primavera sense Magdalena, semblava un anunci impossible, però aquell ajornament -que va acabar sent una suspensió- es va convertir en l’antesala d’un estat d’alarma, un confinament i una situació sanitària insospitada a la qual ens va abocar la pandèmia.

D’aquesta manera, les Falles i la Magdalena seguien els passos de la fira de turisme de Berlín, el Mobile World Congress de Barcelona o el Carnestoltes de Venècia, alguns dels grans esdeveniments internacionals que se suspengueren dies abans.  

Sense festes per a "minimitzar el risc"

Aleshores, en una compareixença pausada i carregada de silencis, el cap del Consell justificava l’ajornament de les festes amb les directrius del Ministeri de Sanitat, el mateix president del govern espanyol i amb la intenció de “minimitzar el risc” en les aglomeracions, on s’esperava gent procedent de territoris ja minats pel coronavirus.

Aquelles Falles i aquella Magdalena suspeses no serien els únics canvis. Les Falles de 2021 també es van moure de data i en molts pobles també es van suspendre. Les de 2022 es van fer encara amb restriccions i sembla que, per fi, les d’enguany seran les primeres sense restriccions i amb unes xifres de visitants que podrien superar les d’abans de la pandèmia.

En el cas de la Magdalena, a més de la de 2020, també va caure del calendari fester la del 2021. La festa es va reprendre el març 2022 i llavors es va aprofitar per a recuperar algunes de les celebracions del 75 aniversari ajornades a causa de la situació sanitària. En aquella ocasió, la pluja va deslluir bona part de les festes i l’altra, es va haver d’anul·lar. Per tant, el col·lectiu fester espera la Magdalena d’enguany, també sense restriccions, i amb un oratge que convidarà a gaudir dels actes al carrer. 

També et pot interessar

stats