S'ajornen les Falles i les festes de la Magdalena

El president de la Generalitat, Ximo Puig, justifica aquesta decisió històrica pel benestar general de la ciutadania.

El president del Consell Ximo Puig durant la seua compareixença pública per a anunciar la decisió

No hi haurà festes de Falles ni de la Magdalena la tercera setmana de març, com estava previst. La Generalitat ha decidit ajornar les festes fins que “la situació sanitària ho permeta”. Així ho ha anunciat aquesta nit el president de la Generalitat, Ximo Puig, en una compareixença, després de reunir d'urgència al Palau, a última hora d'aquest dimarts, la taula de coordinació interdepartamental per valorar la situació de les Falles i la Magdalena davant de l’avanç del coronavirus.

Puig ha justificat aquesta decisió històrica en la responsabilitat i l’interés general de la ciutadania. I en aquest sentit, ha apel·lat a la comprensió de tots, especialment dels afectats per aquest ajornament. Així mateix, Puig ha afegit que, quan es decidisca una nova data, “la Generalitat s’implicarà amb els protagonistes de la festa per a fer-la possible”.

La mesura afectarà tota la Comunitat Valenciana, i així ho transmetrà el president de la Generalitat a tots els alcaldes i alcaldesses dels municipis que tenien previst celebrar les Falles i, en el cas de Castelló de la Plana, la Magdalena.

El president de la Generalitat ha justificat la decisió en la protecció de la ciutadania, els criteris d’evidència científica, la coordinació amb el Ministeri i la confiança en el sistema sanitari públic per a fer front al Covid-19.

Aquesta decisió s’ha fet pública després que el president del govern espanyol i el ministre de Sanitat apuntaren al consens amb les comunitats autònomes per a adoptar mesures restrictives en relació amb les Falles, sense donar més detalls.

Quan s'ha fet públic l'ajornament, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha admés en Twitter que ha sigut "una decisió difícil en la qual ha prevalgut l'interés general, que no és un altre que protegir la salut de tots els ciutadans i ciutadanes".

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha publicat en Twitter que buscaran "una alternativa per a la celebració, però el primer és la seguretat de les persones atenent sempre a criteris tècnics i científics". Per la seua part, la vicealcaldessa de la ciutat, Sandra Gómez, ha assenyalat en 20 h NTC, que "ha sigut una decisió molt difícil i dolorosa" però "el deure de les administracions públiques és garantir la salut i la vida de les persones més vulnerables al contagi del virus".

Per la seua part, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha lamentat que la ciutat "no puga celebrar la seua setmana gran en aquests moments", però "ha de prevaldre l'interés general davant d'una emergència sanitària de caràcter internacional".

Els alcaldes d'altres localitats que celebren Falles, com Gandia i Dénia, han considerat que, malgrat "la decepció", era la decisió que s'havia de prendre, ja que la salut "és la prioritat".

També et pot interessar

stats