Gremi d'Artistes Fallers: "És més fàcil botar foc a les falles d'Especial que desmuntar-les"

El sector xifra en huit milions d'euros les pèrdues per la suspensió de la festa i critica que aquesta no s'haja fet abans.

Gremi d'Artistes Fallers: "És més fàcil botar foc a les falles d'Especial que desmuntar-les"
Gremi d'Artistes Fallers: "És més fàcil botar foc a les falles d'Especial que desmuntar-les"

El recent ajornament de les Falles i la Magdalena per l'epidèmia del coronavirus ha provocat desconcert en el sector dels artistes fallers i dels gaiaters, que han convocat reunions urgents per a analitzar la situació que deixa la cancel·lació de les dues festes. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha justificat en Les notícies del matí que aquesta decisió respon a la urgència: "Ho sent molt, però no hi havia una altra solució".

Així, regna la preocupació, el desconcert i la necessitat de saber què passarà amb els monuments que o ja estan muntats als carrers dels municipis o estan a mitjan muntar. El mestre major del Gremi d'Artistes Fallers, José Ramon Espuig, ha xifrat en huit milions d'euros les pèrdues econòmiques tant per a artistes com comissions per l'ajornament de les Falles i ha assenyalat la dificultat de desmuntar moltes falles, sobretot les d'Especial i l'Ajuntament.

Espuig és un dels autors de la falla d'enguany de la plaça de l'Ajuntament Açò també passarà, de la qual ha dit que "és impossible" poder desmuntar-la per a guardar-la en una nau fins que es puguen celebrar les Falles. "S'han fet ancoratges amb ferro i soldadures perquè té moviment", ha dit el mestre faller. "És més fàcil pegar-li foc i fer-ne una nova que desmuntar-la i guardar-la", ha afegit.

Decisió tardana

Així mateix, el mestre del gremi ha criticat que molts artistes ja tenen falles al carrer i "si aquesta decisió s'haguera adoptat abans, hauria afectat bastant menys, encara que les conseqüències seran bestials per a tot el gremi".

El gremi s'ha reunit per a veure quines decisions adopten i esperen mantindre una trobada amb l'alcalde, Joan Ribó, i el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana. "Estem molt, molt afectats", ha insistit.

Confien que el consistori "es faça càrrec de les Falles que no han eixit al carrer per a poder guardar-les". Així, encara que sosté que hi haurà un elevat cost pel trasllat d'unes naus a unes altres, els artistes no poden "deixar de treballar" i si tenen les naus ocupades no poden continuar treballant.

El Gremi tampoc aposta per una altra data: "No sabem ni com ni quan". Per això, opten perquè "la falla es plante" perquè no veuen una altra solució. Tampoc s'inclinen per compartir la data de celebració amb les Fogueres de Sant Joan perquè hi ha artistes que també fan aquests monuments "i no podrien construir-les si estan al taller". Per això, ha posat l'accent que estan "destrossats", que estan "tota la nit sense dormir" i esperant "a veure per on va el tema.

Els gaiaters accepten amb resignació l'ajornament

Esteban Gual, el president de la Gestora de Gaiates ha avançat a Les notícies del matí, que les 19 agrupacions es reuniran en les pròximes hores per a avaluar noves opcions i possibles dates perquè la festa es puga recuperar com més prompte millor. Segons ha explicat, el món gaiater ha encaixat amb resignació l’ajornament, que coincideix amb el 75 aniversari de les festes. “Estàs tot l’any esperant la setmana de Gaiates. Hi ha molt de treball, però hem d’acceptar-ho perquè és per un bé comú. I el primer és el primer", ha dit.

També et pot interessar

stats