València suspén les Falles d'enguany de manera definitiva

El consistori havia previst inicialment traslladar la festa al mes de juliol, però aquest dimecres s'ha decidit no celebrar-les.

VÍDEO | València suspén les Falles d'enguany de manera definitiva

València no celebrarà enguany Falles. En un primer moment, s'havia previst ajornar la festa al mes de juliol, però la situació finalment obliga a la prudència i les Falles de València, per tant, es celebraran el 2021.

La decisió s’ha pres aquesta vesprada a l’Ajuntament de València en una reunió entre els representants del món faller, l’alcalde, Joan Ribó, i el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana. A la reunió han assistit representants de la Interagrupació de Falles, els delegats de sector, representants de la Federació de Falles d’Especial, de Primera A, representants de les Falles Innovadores, el Gremi d’Artistes Fallers i diversos membres de la Junta Central Fallera, a més de l’alcalde i del regidor de Cultura Festiva.

Galiana ha recordat als representants fallers que “la possibilitat de celebrar les falles del 15 al 19 de juliol sempre es va fiar al que les autoritats sanitàries ens digueren el 15 de juny”.

Malgrat aquesta predisposició, el regidor ha exposat que, “després de consultar amb les autoritats sanitàries, hem comprovat que resultarà impossible celebrar les falles en les dates anunciades”.

Davant aquesta situació, i “després de valorar totes les opcions”, Galiana ha indicat que establir una nova data, diferent a la de juliol, resulta incert, per això “hem decidit celebrar les Falles al març” de 2021.

L’equip de govern municipal ha proposat un pla de treball que conjumine els exercicis de 2021 i 2022. Galiana ha dit que es condicionaran les subvencions que anualment atorga I'Ajuntament de València a una sèrie de requisits i compromisos econòmics que es fixaran “en qüestió de dies".

"D'altra banda, proposarem a l'assemblea de presidents, que és la que ha de decidir, que les nostres màximes representants, Consuelo, Carla i les seues corts d'honor, continuen exercint el càrrec durant l'exercici”, ha dit el regidor, que ha animat les comissions a fer el mateix amb els càrrecs infantils.

Ribó: "No avançar a la fase 1 ha sigut determinant per a suspendre les Falles"

L'alcalde de València assenyala que el govern local ha fet “els possibles i els impossibles" per a buscar alternatives

El fet que la Comunitat Valenciana no haja avançat a la fase 1 de la desescalada aquesta setmana ha sigut “determinant” perquè l’Ajuntament de València haja acordat amb representants del món faller la suspensió de les festes enguany.

Així ho ha expressat l’alcalde de València, Joan Ribó, en la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut amb representants del moviment faller de la ciutat per a comunicar-los que enguany no hi haurà Falles i es traslladen al 2021.

Joan Ribó ha assenyalat que el govern local ha fet “els possibles i els impossibles per a buscar alternatives, però aquesta [la suspensió de les falles de 2020] és la millor opció”. L’alcalde ha argumentat que el consistori no pot esperar a organitzar la festa depenent de l’evolució.

La falla municipal es cremarà “en un acte especial”

Així mateix, els responsables municipals han indicat que en la línia de subvencions que establirà l’Ajuntament pretén “protegir l’ofici d’artista faller”. Per això, un dels requisits per a atorgar-les serà els compromisos que les comissions adquirisquen amb els artistes per a futurs exercicis, ja que el 2021 es plantaran, en la majoria dels casos, els monuments que ara estan guardats: “Els artistes fallers no poden estar un any en blanc, perquè el 2022 no hi haurà Falles, perquè hauran tancat tots els tallers”, apuntava Galiana.

Per aquesta raó, l’Ajuntament ja ha tret a concurs els dos monuments municipals que es plantaran al març de 2022. Respecte a les peces de les falles municipals d’enguany que s’han pogut reservar, el regidor de Cultura Festiva ha anunciat que “la falla gran es cremarà en un acte especial, quan es trobe la vacuna, una cura per al coronavirus o pel Cap d’Any si podem ajuntar-nos, i la menuda es parlarà amb els artistes per a vore quina alternativa poden plantejar”.

També et pot interessar

stats