Quasi trenta anys de presó a una falsa doctora per injectar silicona a 37 dones a les Canàries
Els feia creure que els infiltrava àcid hialurònic, però acabaren amb lesions i molèsties
L'Audiència de Las Palmas ha condemnat a penes que sumen 29 anys i set mesos de presó una falsa doctora que va injectar silicona en els llavis a 37 dones a Gran Canària entre 2016 i 2019 fent-los creure que els administrava àcid hialurònic; els va causar diverses lesions.
La sentència declara la processada culpable de dèsset delictes de lesions castigats amb un any i tres mesos cadascun, de vint càrrecs més de lesions sancionats amb cinc mesos de presó cadascun, fets que l’acusada nega. També se l’ha declarada culpable d'un delicte d'intrusisme professional amb una multa de 4.500 euros. Per contra, ha quedat absolta del delicte d'estafa que també se li havia imputat durant el juí, però haurà d'indemnitzar les víctimes amb un total de 181.000 euros pels danys ocasionats.
L'Audiència ha considerat acreditat que, entre 2016 i 2019, l’acusada es va dedicar a fer infiltracions en els llavis i en altres parts del rostre a dones que acudien al seu domicili de Las Palmas de Gran Canaria i a un immoble de Playa del Inglés, al sud de l'illa. I afig que va fer tot això sense formació específica i sense haver cursat cap estudi sobre aquest tema i, per tant, sense qualsevol tipus d'autorització i qualificació que li permetera l'activitat.
Les dones que sol·licitaven els seus serveis, afigen els magistrats, es posaven en les seues mans pensant que els injectaria àcid hialurònic, però en realitat els administrava “silicona líquida, substància no autoritzada ni per l'Agència Espanyola de Medicaments ni per la Societat Espanyola de Medicina Estètica.
Segons exposa el tribunal, la infiltració en els llavis s'efectuava en dos sessions i en una habitació sense qualsevol equipament sanitari. Per eixe tractament, les dones pagaven 200 euros, 150 euros en la primera sessió, en la qual s'injectava la silicona, i 50 euros en la segona, que es concertava dies després per a fer retocs.
Amb el temps, remarca la sentència, com a mínim 37 dones que ateses per l'acusada començaren a sentir molèsties, com inflor excessiva, granulosi o dolor intens davant de qualsevol colp per mínim que fora. En comunicar estos símptomes a la processada, sempre via WhatsApp, esta els responia, per la mateixa via, que eren molèsties normals i que es massejaran els llavis, s'aplicaren gel i en algunes ocasions que s'aplicaren antiinflamatoris”.
L'Audiència no aprecia el delicte d'estafa perquè considera que l'element essencial de l'engany que defineix eixe tipus penal ja està subsumit en el delicte d'intrusisme i tampoc veu aplicable el delicte contra la salut pública, ja que considera provat que les lesions no van ser doloses (infligides a propòsit o coneixent el que podia succeir), sinó causades per imprudència.
Contra esta sentència la processada, que ho nega tot, encara pot interposar recurs d'apel·lació davant de la sala penal del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries.