Trasplanten per primera vegada un renyó de porc modificat genèticament a un humà

El pacient, de 62 anys, patia una malaltia renal terminal i ha rebut el nou òrgan en l'Hospital General de Massachusetts, a Boston

Cirurgians de l'Hospital General de Massachusetts, durant la intervenció
Cirurgians de l'Hospital General de Massachusetts, durant la intervenció / Hospital General de Massachusetts

L'estatunidenc Richard Slayman, de 62 anys, s'ha convertit aquest dijous en la primera persona del món a rebre un trasplantament de renyó de porc modificat genèticament. L'operació, desenvolupada amb èxit i considerada una "fita de primera classe", va tindre lloc a l'Hospital General de Massachusetts el setze de març. El pacient estava afectat per una malaltia renal en etapa terminal i ha rebut l'òrgan en una intervenció d'unes quatre hores. Ara es recupera "bé" i s'espera que prompte reba l'alta, tal com ha anunciat el centre en un comunicat.

El renyó del porc transferit al pacient havia estat "editat amb 69 genomes" mitjançant l'ús de tecnologia CRISPR-Cas9. La tècnica consisteix a eliminar gens porcins eventualment nocius per a afegir-ne posteriorment d'humans i fer així l'òrgan compatible amb un cos humà. A més, l'equip de científics va desactivar retrovirus endògens de l'animal per a minimitzar possibles infeccions posteriors.

El porc donant el va proporcionar una empresa de Massachusetts anomenada eGenesis, especialitzada en trasplantaments i en la modificació d'organismes animals perquè encaixen amb l'ésser humà, en un procés conegut com a xenotrasplantament segons el seu portal web.

Rick Slayman ha viscut amb diabetis de tipus 2 i hipertensió durant molts anys i ja havia sigut receptor d'un renyó humà el desembre del 2018, després de set anys de diàlisi. L'òrgan trasplantat, malgrat tot, li va donar problemes al cap del temps i va haver de tornar al tractament que li permetia depurar de manera artificial la sang. Això va derivar en problemes vasculars que l'obligaren a sotmetre's a revisions hospitalàries cada dues setmanes, amb un gran impacte en la vida personal.

El General de Massachusetts recorda que el renyó és l'òrgan més demandat en les unitats de trasplantament als Estats Units: només en aquest hospital hi ha una llista d'espera de 1.400 malalts renals i alguns moren sense haver obtingut el trasplantament, d'acord amb la Societat Estatunidenca de Nefrologia. En el país es comptabilitzen unes 100.000 persones que necessiten trasplantaments de tota mena —inclosos teixits—, i de mitjana cada dia en moren dèsset sense haver-ho aconseguit, segons la xarxa nacional de trasplantaments d'òrgans.

També et pot interessar

stats