La transhumància visita l’Alt Maestrat

Aquesta activitat s'ha revaloritzat durant els últims anys com a generadora de cultura, paisatgisme i medi ambient

Transhumància a Castelló

La transhumància és una tradició mil·lenària que cada vegada es practica menys, però encara queden alguns ramaders que cada any fan aquesta migració per a aprofitar l'escalonament de les pastures i aconseguir abaratir els costos de l'alimentació.

Eixiren de la Sènia (Tarragona) i aquests dies recorren la comarca de l’Alt Maestrat abans de continuar cap a Fortanete (Terol). La previsió és completar la transhumància en unes deu jornades, fent vora vint quilòmetres al dia. 

Malgrat que es practica molt menys que fa unes dècades, la transhumància no acaba de morir, ha explicat a À Punt Lionel Martorell, un transhumant jubilat que està fent aquesta migració amb el bestiar del seu fill i la seua filla.  

El ben cert és que aquesta activitat s'ha revaloritzat durant els últims anys com a generadora de cultura, paisatgisme i medi ambient, ja que hi ha estudis que demostren que un ramat transhumant d'unes 100 vaques distribueix unes 30.000 llavors al dia.

Així i tot, es troben amb dificultats i impediments, com la mancança de punts d’aigua a l’entrada i eixida dels pobles, cosa que abans no ocurria, indica Martorell. 

També et pot interessar

stats