La transhumància, una tradició mil·lenària que protegeix el territori

Cavalls i egües salvatges fan un recorregut de 200 km entre Terol i Castelló de la Plana

Transhumància de cavalls a l'Alt Palància / À Punt NTC

La transhumància és una tradició mil·lenària que suposa portar els animals a peu d’un punt a un altre d’un territori. Associacions com La Dula encara la mantenen; en aquest cas, amb cavalls i egües que baixen per les muntanyes de Terol fins a les de Castelló la Plana.

Cavalls i egües salvatges fan un recorregut de 200 km a peu sota l’atenta mirada dels pastors. Hui han fet parada a l’Alt Palància. “És la cerca de l’eterna primavera. Anem a zones amb pastura, aigua i clima que siguen viables per a la ramaderia”, explica Javier Tarín, portaveu de l’associació La Dula. 

Es tracta de buscar millors condicions per als animals i també per al medi ambient. Aquests animals s’encarreguen de conservar els camins rurals i de netejar el terreny per a fer front a possibles incendis. Una tradició de la qual queden pocs testimonis i que cal conservar. “L’activitat aprofita millor les pastures, i això beneficia el futur de la ramaderia extensiva”, assegura el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre.

Animals i pastors passen per un total de 24 municipis. Una pràctica que, en aquest cas, es manté de pares a fills. “És un orgull i satisfacció, i que no fa ningú, perquè no té un gran benefici econòmic”, manifesta el ramader. Una manera de conservar tradicions i protegir el territori.

També et pot interessar

stats