La Unesco declara la transhumància patrimoni cultural immaterial de la humanitat
Espanya acumula 21 manifestacions culturals d'aquesta categoria reconegudes per l'organisme internacional
La transhumància i la tècnica del vidre bufat a Espanya ja són patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Així ho ha decidit aquest dimecres el comité de la Unesco, reunit a Kasane (Botswana). En aquest reconeixement, a més d’Espanya, que liderava la candidatura internacional, queden inclosos altres països que fan servir la transhumància: Albània, Andorra, Croàcia, França, Luxemburg i Romania. Amb aquest reconeixement, s’uneixen a Àustria, Grècia i Itàlia, que ja gaudien d’aquest títol.
La transhumància és una pràctica estesa per tota Espanya, que disposa de 125.000 quilòmetres de vies pecuàries en tot el territori peninsular i les illes. De fet, el Ministeri de Cultura ha recordat que el desplaçament estacional de ramats és un “patrimoni viu”, cultural i etnogràfic, reflectit en festes i tradicions, la toponímia, la gastronomia i l'arquitectura relacionada amb aquesta activitat.
D'altra banda, la tècnica del vidre bufat a Espanya ha sigut inscrita en la Llista de Manifestacions Representatives del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco. El nostre país té vora 140 tallers d'artesans i artistes per tot el territori, als quals se sumen grans centres de producció de més de tres segles, com el Centre Nacional del Vidre de La Granja, a Segòvia, o Vidrios Gordiola, a Mallorca. Espanya compartia la candidatura internacional amb les nacions de Txèquia, Finlàndia, França, Alemanya i Hongria, que ara també veuen reconeguts els coneixements, les tècniques artesanals i les habilitats en la fabricació de vidre.
Espanya suma 21 manifestacions de patrimoni immaterial
Amb aquestes inscripcions, Espanya acumula 21 manifestacions culturals declarades patrimoni cultural immaterial de la humanitat. També té quatre exemples inclosos en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, un instrument que reconeix les experiències notables en programes, projectes i activitats de salvaguarda de patrimoni cultural immaterial per a poder transmetre-les a altres països.
L'any vinent s'espera que quede avaluada per la Unesco la candidatura Cultura Sidrera Asturiana, així com l'ampliació per a les comunitats autònomes de Madrid, les Canàries i la Regió de Múrcia de l'art de la pedra seca, declarada el 2018 patrimoni cultural immaterial.