Noves generacions de ramaders reprenen la transhumància, una activitat mil·lenària

Amb les seues 120 vaques faran un trajecte de quatre dies per a buscar pastures entre Xodos i Tales

Ramader practicant la transhumància al terme de Xodos / À Punt NTC

La sequera ha fet que un grup de joves ramaders, amb 120 vaques, hagen représ una tradició com la de la transhumància: un camí que faran en quatre dies per anar a buscar pastures entre Xodos, a l'Alcalatén, i Tales, a la Plana Baixa. L'excepcionalitat és que la protagonitzen per primera vegada aquests joves ramaders, en un moment en què aquesta tradició mil·lenària està molt amenaçada per la sequera

Alexis fa només un any que és ramader i aquesta és la seua primera transhumància. “Des de xicotet m’han agradat els animals, és una cosa que duc dins de la sang”, explica Alexis Montoliu, ramader. I Xavi Badenes, ajudant de ramader afig, “que no es perda, açò s'ha de mantindre coste el que coste”. 

Una activitat habitual quan s’acosta l’hivern, però enguany s’ha fet imprescindible perquè a Xodos fa mesos que no plou. Al novembre només han caigut 4 l/m², i “no hi ha aigua en tot el trajecte”, diu Montoliu.

Mentre la major part del ramat naix i és sacrificat als estables, aquests ramaders lluiten per a mantindre una tradició considerada una de les activitats humanes més antigues, una ramaderia respectuosa amb els animals i ecosistemes.

Una experiència que és tot un repte per a aquest grup de joves ramaders, que esperen obtindre un descans merescut quan arriben diumenge a Tales, el seu destí.

També et pot interessar

stats