'De mar i bancal' mostra des de Xert com els ramaders preparen els borregos per a l'època d'aparellament

El ramader Jordi ha de tallar les peüngles als mascles de les ovelles, una espècie de pedicura animal que els fan per tal d’evitar que danyen l'ovella en el moment d'aparellar-se

Jordi ha mostrat a 'De mar i bancal' com és el seu treball / À Punt Mèdia

S’acosten els dies de l'aparellament de les ovelles i Jordi Benages, un granger de Xert, al Baix Maestrat, té molta faena tallant les peüngles als mascles. Ho fa per tal d’evitar que els animals es danyen sense voler en el moment de l’aparellament. La faena no sembla fàcil, com ha mostrat el programa De mar i bancal.

Mentre Jordi agafa l'exemplar al qual li tallarà les peüngles, sempre n'hi ha algun amb ganes de jugar, que no el deixa treballar. En aquest cas es tracta del de més edat de tots. A més a més, els animals tenen molta força i és difícil agafar-los per les potes i que no es menegen.

Com ha explicat a l’equip de De mar i bancal, no tots els animals tenen la mateixa necessitat que li tallen les peüngles. “Les ovelles femelles, com pasturen cada dia, no cal tallar-los-les, perquè s'anivellen de manera natural. Però els mascles no pasturen cada dia. La raó, com ha explicat, és que tenim els borregos separats per tal que prenyen les femelles quan arribe la temporada”.

Detall de com Jordi talla les peüngles
Detall de com Jordi talla les peüngles / À Punt Mèdia

Jordi va tallant les peüngles fins que queden com llises. I sols necessita unes tisores. També ha explicat que “quan els animals caminen ja igualaran qualsevol desnivell que haja quedat a la peüngla”. El granger també ha explicat que a l’estiu, per la calor, creixen més ràpidament que a l’hivern. 

També et pot interessar

stats