Totes les grans ciutats valencianes excepte Crevillent, en risc extrem per Covid-19

La pandèmia s'enforteix també pel sud mentre que Orpesa, Peníscola i Calp es mantenen amb incidències per damunt del miler

Cala de la Granadella, a Xàbia (Marina Alta)
Cala de la Granadella, a Xàbia (Marina Alta) / À Punt NTC

La quarta onada de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana ha donat l'última setmana les primeres senyals de remissió i comença a estabilitzar-se, però el virus continua present amb força en el territori i s'estén encara, tot i que a ritme més lent, per gran part de les poblacions. El 61%, un total de 331, estan en risc extrem segons l'última actualització de dades municipals que ha fet pública la Generalitat aquest dimarts. Són 18 localitats més que les registrades ara fa una setmana les que tenen actualment una incidència superior a 250 positius per cada 100.000 habitants i superen el llindar que marca el risc màxim per propagació de coronavirus d'acord amb el semàfor del Ministeri de Sanitat.

Les taxes més elevades de contagis continuen situant-se en nuclis turístics de la costa valenciana i les grans urbs. Però si la pandèmia va cobrar força a principis de juliol en el litoral, sobretot en la part que queda al nord del golf de València, ara el risc extrem ha colonitzat pràcticament també les comarques del sud, tant de l'interior com costaneres. Dels 157 municipis amb més de 5.000 habitants, només huit es lliuren del semàfor roig de la Covid-19 perquè tenen incidències acumulades inferiors a 250 en l'última quinzena, i s'ubiquen majoritàriament al sud del mapa: Crevillent, el Pinós, Nàquera, Cocentaina, Callosa d'en Sarrià, Xixona, Sant Fulgenci i Rojals. La resta, estan tots en risc extrem, incloses la pràctica totalitat de grans ciutats (més de 20.000 habitants), on viuen 3,7 milions de valencians i valencianes. 

La incidència contiua disparada a Orpesa, Peníscola i Calp

Orpesa (Plana Alta) continua liderant el llistat una setmana després d'haver decretat el toc de queda nocturn amb una corba epidèmica que encara no s'ha aconseguit doblegar. La incidència acumulada ha pujat quasi cent punts des de dimarts passat i ja supera els 1.300 positius per cada 100.000 habitants. Per damunt del miler es mantenen també Peníscola i Calp, que completen el rànquing de ciutats turístiques amb registres més adversos, tot i que en aquests dos casos els contagis dibuixen ja una tendència a la baixa.

Preocupa especialment l'evolució de la pandèmia a Xàbia i Novelda, dos ciutats que han quedat fora del toc de queda, i on les infeccions han augmentat a velocitat de vertigen en les últimes dues setmanes. Des del 19 de juliol, la incidència quasi es duplica en la primera, en passar de 478 a 910 contagis per cada 100.000 habitants. En l'urb septentrional l'indicador s'ha multiplicat per huit i sobrepassa ja els 800.  

Encara és prompte per a avaluar l'efecte que ha tingut la restricció de la mobilitat ciudadana entre la una i les sis de la matinada en les 77 poblacions on s'ha reimplantat la mesura, ja que les veus expertes aconsellen esperar almenys deu dies. En tot cas, en set la incidència acumulada es manté per damunt de 900 i pràcticament quadruplica el llindar del risc extrem. Són, a més de la tríada Orpesa-Peníscola-Calp, Godella, Teulada, l'Eliana i Benicàssim.  

Tot i així, en tres de cada quatre municipis amb toc de queda vigent, els positius i la incidència entre el veïnat disminueixen respecte al divendres passat, inclosa la ciutat de València. Les pujades més significatives, per contra, es donen en municipis de la Marina: Teulada (949 casos per cada 100.000 habitants), la Nucia (683) i l'Alfàs (679). En les tres la incidència acumulada s'ha disparat en més de cent punts durant el cap de setmana. 

Des de divendres, els casos han tornat a pujar també a Alaquàs, Almàssera i Tavernes Blanques, tres dels huit municipis on la Generalitat va decidir alçar la limitació a la mobilitat de nit. A Almàssera, el cas més cridaner, la incidència ha passat de 565 a 618 en només tres dies. 

També et pot interessar

stats