Tornen a demanar penes més dures pels atropellaments a ciclistes
Alberto Contador: ‘‘No pot ser que la legislació continue com fins ara’’.
L'exciclista Alberto Contador s'ha mostrat "optimista" aquest dilluns després de la reunió amb la ministra de Justícia, Dolores Delgado, en la qual ha demanat la reforma del Codi Penal. Contador ha acompanyat Anna González, impulsora de la iniciativa PorUnaLeyJusta, que reclama augmentar les penes per atropellaments a ciclistes i per omissió de socors.
"He eixit molt content amb l'acolliment que ens han donat i per com ha transcorregut tota la reunió. Aquest problema necessita una solució ja", ha dit Contador als mitjans de comunicació després de la reunió.
"De set a huit milions de persones agafen la bicicleta a Espanya, siga per a anar a treballar, siga per a passejar, o de manera professional. El que no pot ser és que la legislació continue com fins ara. Hi ha atropellaments setmana rere setmana, fins i tot amb positiu en alcohol o drogues, i als dos dies els responsables estan en el carrer", ha afegit Contador, que ha fet de "cara coneguda" en suport de la iniciativa PorUnaLeyJusta.
Modificar el Codi Penal
La iniciativa exigeix modificar tres articles del Codi Penal: aquells que regulen l'homicidi per imprudència i l'omissió del deure de socors. Després de la modificació del Codi Penal l'any 2015, en molts casos aquests fets són considerats com a falta i no com a delicte. Això significa que els autors ni tan sols s'han d'enfrontar a juí.
Anna González va començar a impulsar aquesta iniciativa després de perdre el marit l'any 2013. Óscar Bautista circulava en bicicleta per l'A-42 quan l'atropellà un camió. Va morir a l'acte. El camioner va veure el que havia fet i va fugir. Però ni tan sols van arribar a jutjar-lo, perquè els fets es consideraren únicament una falta.
González, que ha arreplegat quasi 230.000 signatures en suport a la seua iniciativa en la plataforma Change.org, ha valorat el suport que han rebut de la ministra Dolores Delgado, però ha lamentat la lentitud del procés des que va començar a impulsar-lo, el 2016. "La reforma diuen que cal fer-la bé, però que la paraula ràpid no apareix mai. Bé i ràpid no crec que siguen incompatibles. Com més s'hi tarda, més víctimes pateixen i se'ns acaba la legislatura. Jo només els demane que vagen al més ràpid possible", assenyala.
"Nosaltres ja tenim el sac ple de promeses i cada grup parlamentari sempre ens ha donat la raó, però la realitat és que ja van tres anys, i cada esmena l'única cosa que fa és maquillar un projecte de llei que ja es torna necessari per a unes víctimes que estan desprotegides", afig.
La ministra de Justícia, segons la mateixa Anna, s'ha mostrat "involucrada amb les víctimes" i ha volgut donar suport a "tots els punts" en què treballa aquesta iniciativa, incidint en una "redacció més clara" de la "imprudència menys greu", motiu pel qual aproximadament el 90% de les víctimes d'atropellaments queden únicament en mans de les asseguradores i no de la justícia. Un altre dels aspectes que cal reformar és la fugida dels conductors, que no solament ometen el deure de socors, sinó que eviten penes més greus.
Per la seua banda, el president de la Reial Federació Espanyola de Ciclisme, José Luis López Cerrón, també present en la reunió, ha recalcat el "compromís" de tots els partits amb què s'han reunit, encara que lamenta que, "quan cal traslladar-ho al paper, no estan d'acord amb el que han dit". A la reunió també ha assistit la secretària d'Estat per a l'Esport, María José Rienda.
"Hem transmés a la ministra tota la pressió social que hi ha darrere. Esperem i volem que la reforma siga ràpida, i per això hem oferit tota la nostra ajuda; pressionarem més perquè els grups polítics s'acaben de posar d'acord, si és possible abans d'acabar l'any", ha conclòs López Cerrón.