Després de tres anys torna el Desembarcament a la platja de la Vila Joiosa

Des del 2019 no es representa l'acte a causa de la pandèmia, però enguany els vilers reprenen les festes amb més ganes que mai

Imatge aèria del Desembarc
Imatge aèria del Desembarcament / Ajuntament de la Vila Joiosa

Com moltes altres festes populars, els Moros i Cristians de la Vila Joiosa van haver de ser interromputs durant dos anys a causa de la pandèmia de la covid. Però amb la progressiva tornada a la normalitat, i encara que en un primer moment s’havia pres la decisió de no fer-les enguany, finalment, les festeres i els festers han pogut gaudir de nou de les celebracions. I això significa que també torna un dels actes més representatius de la festa vilera: el Desembarcament.

Les festes de Moros i Cristians de la Vila Joiosa, declarades d’interés turístic internacional l'any 2003, tenen el Desembarcament com a acte central de la festa. Durant la matinada del 28 de juliol, les onze companyies mores i les onze companyies cristianes baixen a la platja per a escenificar una lluita que esdevé tot un espectacle. A poc a poc, mentre els arcabussos de les companyies cristianes disparen, comencen a aparéixer els primers vaixells en l’horitzó; més de trenta barques mores amenacen les costes de la Vila Joiosa.

Festeres i festers disparant els trabucs
Festeres i festers disparant els trabucs / Associació Santa Marta

A la calor de la batalla una bandera blanca s'acosta a la platja i cessa el foc. L'emissari del rei moro arriba davant del rei cristià i li lliura el pergamí en el qual se li demana la seua rendició per a evitar la batalla. El paper es trenca en mil trossos, l'emissari torna a la mar, el foc s'intensifica, la imatge de santa Marta apareix en l'horitzó i, gairebé cinc segles després, comença de nou la batalla.

A partir de les 3:00 hores, les companyies mores baixaran al port, i a les 4:30 hores ho faran les cristianes a la platja. A les 6:00 hores es produirà el toc d’alarma general a la platja, amb l’arribada de l’emissari davant del castell i la lectura de l’al·legat. A continuació, començarà oficialment el Desembarcament.

Les festes de Moros i Cristians tenen lloc del 24 al 31 de juliol. Altres dels esdeveniments més importants són l’Entrada mora i l’Entrada cristiana, que se celebren durant el 25 i el 26 de juliol, respectivament. Durant aquestes desfilades, les companyies recorren el carrer principal de la localitat lluint els millors vestits davant d'una multitud d’espectadors que ompli de gom a gom voreres, balcons i graderies.

Els vaixells de les companyies mores s'acosten a la platja
Els vaixells de les companyies mores s'acosten a la platja / Associació Santa Marta

Els orígens de la festa

Des d’almenys finals del segle XIX es tenen registres que en aquesta localitat de la Marina Baixa té lloc el Desembarcament, recordant els atacs barbarescos que van patir les costes mediterrànies entre els segles XV i XVII. Concretament, es representa l’atac pirata que la Vila Joiosa va patir durant la matinada del 29 de juliol de l’any 1538.

La llegenda conta que, davant de l’atac sarraí, la població de la Vila Joiosa va resar a santa Marta, la santa del dia, que hi va intervindre i va provocar una forta tempesta que obligà les tropes mores a retirar-se mar endins. Des d’aquell mateix dia, les vileres i els vilers proclamen santa Marta com la seua patrona, i en honor seu, celebren les festes al final del mes de juliol.

Tots aquells que vulguen conéixer més de la història dels Moros i Cristians de la Vila Joiosa podran entrar debades a l’exposició dedicada a la festa en el museu municipal, Vilamuseu. Aquesta exposició romandrà a les instal·lacions fins al final de l’estiu del 2024, temps de sobra perquè qualsevol persona interessada hi puga fer una visita. Però aquesta nit toca acostar-se a la platja i gaudir de la pólvora, la música i la festa del Desembarcament, ja que només hi ha una oportunitat a l’any de presenciar aquest espectacle únic.

També et pot interessar

stats