Els tests d'autodiagnòstic Covid sense recepta, a un pas d'arribar a les farmàcies

El Consell de Ministres decidirà la setmana que ve si dona llum verda a la distribució de tests d'antígens ràpids a les farmàcies, que s'administrarien sense recepta mèdica

Test d'antígens realitzat a casa
Test d'antígens realitzat a casa

Les farmàcies podrien vendre molt prompte tests d'antígens ràpids sense prescripció mèdica i per un preu de 10 euros. El Consell de Ministres té previst aprovar-ne la distribució la setmana que ve, després que el Ministeri de Sanitat iniciara els tràmits a principis de maig.

La prova es caracteritza per ser molt senzilla, ja que es podrà realitzar a casa seguint les instruccions i sense el requisit de la supervisió d'un professional sanitari. El motiu de la facilitat que ofereix el test d'antígens en contraposició a les proves PCR és que resulta molt menys invasiu. En el test d'antígens cal introduir l'escovilló només en la part de davant del nas, i no de manera profunda, tal com cal fer per a la prova PCR.

En el programa 'A la Ventura' d'aquest divendres, Eduardo González, responsable del departament científic de la farmacèutica Cinfa, ha explicat que l'ús dels tests ràpids es recomana principalment en dues situacions. Per una banda, per a aquelles persones que es noten simptomatologia compatible amb la Covid-19, és a dir, febra, tos, mal de cap o dolor muscular. Per l'altra banda, per a les persones que han mantingut contacte estret amb una persona que ha donat positiu.

La fiabilitat del resultat de la prova és d'un 90% i ha sigut avaluada favorablement per organismes designats per les autoritats sanitàries. D'aquesta manera, els menors d'edat també podran fer ús de la prova, i només es recomana que un adult ajude els que tinguen menys de 14 anys.

L'avantatge principal d'aquest test és la rapidesa en què s'obté el resultat, al voltant de 15 minuts. Amb la relaxació de les restriccions, González preveu "un repunt de casos en persones no vacunades, per la qual cosa aquest test ajudarà a tallar de manera ràpida les possibles cadenes de transmissió de la patologia".

En cas que el resultat del test siga positiu és important comunicar-li-ho al centre de salut corresponent perquè en tinguen constància.

El col·lectiu farmacèutic valora positivament aquesta notícia, però opina que arriba tard, tenint en compte que en altres països europeus, com Alemanya, França o Àustria, s'utilitza de manera generalitzada des de fa uns mesos. Per al Ministeri de Sanitat, la venda al públic dels tests significarà, sobretot, un descens de la pressió hospitalària.

També et pot interessar

stats