Estiu en març: Falles i Magdalena amb més de 30 graus

El ponent deixarà dissabte màximes per damunt dels 30 graus, però moltes poblacions podrien viure dilluns el seu dia de març més càlid en molts anys

Falleres i turistes la plaça de la Mare de Déu de València
Falleres i turistes la plaça de la Mare de Déu de València / Ana Escobar (Efe)

El mercuri amb valors de juny en ple calendari faller i magdalener. La calor sembla que es presenta com a convidada de les Falles d’enguany, en què es podran assolir màximes pròpies del mes de juny, amb el ponent fent-se sentir. El cap de setmana s'inicia un vaivé tèrmic, que deixarà pics de calor per damunt dels 30 graus diversos dies del calendari fester, més enllà d’aquest dissabte.

Si l’any passat la pluja va marcar les Falles, enguany sembla que vol ser la calor, amb el permís del vent, que dissabte i alguns dies de la pròxima setmana sembla que farà estar amb l’ai al cor els artistes, afaenats, en plena plantà, amb la col·locació dels remats i les peces més grans dels monuments fallers. 

Quant al termòmetre, les altes temperatures per damunt dels 30 graus de dissabte seran només l’avantsala de les que podrem tindre la setmana vinent.

Previsió de temperatures i vent per als pròxims dies
Previsió de temperatures i vent per als pròxims dies / À Punt Oratge

De fet, dilluns podrà fer fins i tot més calor en alguns punts quan torne a entrar en acció el ponent i, després d’un parell de jornades de treva, no es descarta que el pròxim cap de setmana, quan les Falles i la Magdalena viuran el colofó a la seua setmana gran, tornen a pujar les temperatures. Per tant, d'acord amb els pronòstics actuals, tindrem al davant una setmana amb vaivens tèrmics, i amb temperatures per damunt de les habituals en aquesta època.

El ponent farà que el primer cap de setmana plenament faller i magdalener els ventalls i la mànega curta siguen els protagonistes. S’espera que el termòmetre fins i tot supere els 30 graus en punts del litoral centre i sud a causa del vent de ponent. A l’interior valencià tampoc tindran valors propis del final de l’hivern i curiosament, en el mateix mes en què han tingut fortes gelades nocturnes, el termòmetre quedarà dissabte entre els 22 i els 28 graus. 

A més d’extremar les precaucions en els actes massius, com les mascletaes de Castelló de la Plana al migdia i València a les 14 hores, caldrà protegir-se del sol per a evitar desmais o malestar i hidratar-se bé.

Previsió de l'oratge per a la setmana de la Magdalena
Previsió de l'oratge per a la setmana de la Magdalena / À Punt Oratge

Diumenge, tot i que la calor continuarà al prelitoral i a l’interior, a la franja litoral les brises deixaran un dia més agradable, amb màximes al voltant dels 25 graus, però sense arribar a la calor sufocant de la jornada anterior. Però aquesta jornada primaveral serà només una treva. Dilluns, de nou, repuntarà el termòmetre, fins i tot en alguns punts per damunt dels valors de dissabte. Encara que caldrà seguir de prop les previsions al llarg del cap de setmana, moltes poblacions podrien viure dilluns el seu dia més càlid de març en molts anys.

Ràfegues de vent per a la plantà

El ponent, que bufarà dissabte de matí amb ràfegues de fins a 60 quilòmetres per hora, i que es percebrà especialment al golf de València obligarà a extremar les precaucions a les comissions d’Especial que a hores d’ara ja han començat a col·locar els remats. El vent és el fenomen més temut en la plantà. Les grues mouen peces de grans dimensions i una ràfega intensa pot llançar a perdre les arriscades maniobres que fan aquests dies sota les directrius dels artistes. 

Previsió de l'oratge per a la setmana fallera
Previsió de l'oratge per a la setmana fallera / À Punt Oratge

A partir del migdia de dissabte, el vent afluixarà i les ratxes màximes no superaran els 40 quilòmetres per hora, de manera que donarà un respir als artistes. No obstant això, el vent dilluns tornarà a posar l’ai al cor les comissions dels pobles que porten més endarrerida la plantà. 

El ponent tornarà

Borriana, Sagunt, Alzira, Gandia o Dénia, que tot i començar a traure les peces als carrers aquest cap de setmana no s’endinsaran plenament en la plantà fins a principis de la pròxima setmana, hauran d’anar amb compte amb el vent.

Dimarts el ponent donarà pas al mestral i bufarà més intens a les comarques del nord, però al centre i el sud no s'espera que bufe tan fort com el ponent dels dies previs. Ara bé, a pesar de la inoportunitat del vent, i amb les previsions disponibles fins ara, sembla que a partir de dimecres bufarà més fluix i no complicarà més la setmana festiva ni de les Falles ni de la Magdalena. 

També et pot interessar

stats