Per què la temporada d’al·lèrgies i grips és més intensa enguany?

Diversos factors que ajudaven a reduir aquestes afeccions ara han desaparegut, entre altres l'ús de la mascareta, que evitava la transmissió de virus

Al·lèrgies i grips es mesclen aquesta temporada / À Punt NTC

Refredat, grip, al·lèrgia... o tot alhora. A la temporada especial d'al·lèrgies d'enguany, més intensa que altres anys, s'afigen diversos virus i bacteris que circulen al mateix temps. La combinació d'aquests factors agreuja els típics símptomes primaverals. Els experts apunten que huit de cada deu pacients amb problemes respiratoris que entren a les urgències ho fan per aquest motiu, com Ana, que està patint una primavera més complicada que altres anys. “Ha sigut horrible, tinc otitis i els timpans foradats, picor d’ull, d’orella, esternuts”.

L’agreujament dels símptomes s’atribueix a diversos factors, molts relacionats amb les mesures anticovid, que ajudaren a disminuir les al·lèrgies però, ara que han desaparegut, els virus que abans no es transmetien amb la mascareta ara estan pertot arreu.

La temporada de la grip està a punt d'acabar, però l'espai que ens deixa en les mucoses l'ocupen els oportunistes: està lliure perquè arribe el coronavirus i “es reproduïsca tranquil·lament”, explica Francisco Sanz, pneumòleg i gerent de l’Hospital General de València. Virus com els pneumococs i els estreptococs, que han provocat més d'un mal de gola.

Darrere d'aquesta barreja de bacteris i virus, l'àmbit mèdic recomana que no donem antibiòtics a una infecció que no siga bacteriana, ja que “no fem cap favor al malalt, sinó tot el contrari” afirma el pneumòleg Francisco Sanz. Veus expertes ens recorden que l'últim gran pic de casos de Covid va ser a l'estiu.

També et pot interessar

stats