La tempesta històrica a València es va quedar estàtica sobre la ciutat i va seguir el curs del Túria

La borrasca ha deixat a la ciutat 232,2 litres per metre quadrat en poc més de 24 hores

Dues persones amb paraigües i impermeables caminen sota la pluja, el 3 de maig de 2022
Dues persones amb paraigües i impermeables caminen sota la pluja, el 3 de maig del 2022 / Rober Solsona / Europa Press

La tempesta històrica caiguda a València aquest dimarts, l’àrea metropolitana i les comarques limítrofes respon a una situació meteorològica "d'estudi", especialment, pel fet que es va quedar "estàtica" sobre la ciutat, segons ha apuntat la delegació territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). L’organisme també ha assenyalat com "molt cridaner" que la zona de màxims seguisca "perfectament" el llit del riu Túria, per on es va poder canalitzar el flux, encara que "molts més ingredients van entrar en joc".

La borrasca va deixar a la ciutat 232,2 litres per metre quadrat en poc més de 24 hores, entre dimarts passat i la matinada prèvia (amb 59,8 l/m²). Des de les 9:00 hores del dimarts i fins a aquest mateix matí de dimecres, el registre arribava als 172,4 l/m².

Sumant els registres de març, abril i el que portem de mes de maig, la precipitació total acumulada en l'observatori de València és de 510,2 litres. Les estimacions de pluja caiguda dins de la ciutat superen els 200 en molts punts, si bé la màxima quantitat estimada se situa a la mar, enfront del Port de València, amb zones que s'acosten als 400 litres. Precisament en la zona de la mar on el radar calculava que es produïa la quantitat més gran de precipitació, és on s’ha registrat la densitat més gran de llamps.

Al migdia d'aquest dimecres els registres més significatius s'havien obtingut a Castell de Castells, amb 52,2 l/m²; Confrides, 41,6; Elx 37,2 i Bocairent 28,6. També cap al migdia, efectius del Consorci Provincial de Bombers continuaven extraient aigua d'alguns punts a la Pobla de Farnals, i els de València capital havien realitzat una vintena de serveis entre caiguda de branques, sanejament de façanes i extraccions d’aigua.

A conseqüència de les pluges, alguns centres educatius i fins i tot la Universitat Politècnica de València han suspés les classes presencials. A més, s'han registrat inundacions, tancament de túnels, caigudes d'arbres, talls de trànsit i retards en les línies tant de Metrovalència com de rodalia, serveis de mitjana i de llarga distància.

També et pot interessar

stats