Tanquen una cala a Santa Pola de l’Est i una platja al Pilar de la Foradada per un abocament d’aigües residuals

L'Entitat de Sanejament d'Aigües (Epsar) de la Generalitat treballa “amb urgència” per a restablir la normalitat en aquestes zones

Un dels tractors que treballa en la regeneració de l'arena de la cala de l'Est afectada per l'abocament d'aigües residuals
Un dels tractors que treballa en la regeneració de l'arena de la cala de l'Est afectada per l'abocament d'aigües residuals / Facebook de l'Ajuntament de Santa Pola

L’Ajuntament de Santa Pola (Baix Vinalopó) ha tancat al bany la cala de l’Est, que compta amb bandera blava, a causa d’un abocament d’aigües residuals sobre l’arena. Tot i la clausura, fonts municipals apunten que el consistori i l'Entitat de Sanejament d'Aigües (EPSAR) de la Generalitat estan treballant “amb urgència” per a restablir la normalitat en aquesta cala.

Les mateixes fonts han indicat que darrere d’aquest abocament està una fallada en el bombament de les aigües residuals cap a la depuradora, fet que ha derivat en un abocament sobre l'arena.

“S’ha produït una fallada en la bomba que impulsa cap a la depuradora les aigües recollides a Santa Pola de l'Est i també ha fallat l'autòmat que havia d'haver emés l'avís als responsables de l'EPSAR”, explicava Trini Ortiz, regidora d’Infraestructures d’aquest municipi.

"En detectar l'abocament aquesta matinada hem demanat a la Conselleria de Medi Ambient que prenguera cartes en l'assumpte amb la major urgència possible i, des de primera hora del matí, es treballa per a reparar el sistema i implementar un doble avís que reforce la seguretat", ha indicat.

Segons la nota de premsa, encara que "les competències en aquesta matèria són de la Conselleria de Medi Ambient, l'ajuntament està aportant tots els mitjans necessaris per a restaurar la normalitat".

L'edil de Platges, Ángel Piedecausa, ha assenyalat que "en detectar l'abocament sobre l'arena de la primera cala de Santa Pola de l'Est" han activat "la fitxa d'emergència", s'ha tancat la platja, s'ha senyalitzat i prohibit el bany, s'ha hissat la bandera roja i s'ha retirat l'ensenya blava, que té aquesta cala des del 2006, per protocol.

Cinc màquines d'Urbaser i de l'EPSAR treballen en la retirada de l'arena contaminada. Des del consistori han concretat que s'està eliminant una capa d'entre 10 i 15 centímetres, que se substituirà per arena de la mateixa zona, ja garbellada després de la neteja i que "haja superat totes les anàlisis", com detallen des de l'ajuntament.

Un altre abocament obliga a tancar una platja de Pilar de la Foradada

L’Ajuntament de Pilar de la Foradada (Baix Segura) ha tancat també al bany la platja de Las Villas per contaminació aquest dimarts. Des de la Direcció General de l'Aigua de la Generalitat han donat l’avís “d'una contaminació d'origen residual”.

En les mostres preses el 31 de juliol de 2023, els paràmetres indicadors de contaminació fecal dupliquen els valors màxims admissibles. Per aquest motiu, i en compliment de la legislació vigent sobre qualitat d'aigües de bany, s’ha tancat al bany la zona “fins que els resultats analítics dels mostrejos fets s'ajusten a una qualitat d'aigua apta per al bany”, segons ha indicat el consistori.

Part de la platja, tancada per les aigües fecals
Part de la platja, tancada per les aigües fecals / Ajuntament de Pilar de la Foradada

També et pot interessar

stats