Tanca el centre de salut de la Coma en quedar-se sense personal per les baixes derivades d’agressions

El Col·legi de Metges lamenta l’atac que va viure un facultatiu dimarts i CCOO denuncia que els facultatius fins i tot són intimidats amb armes per part de pacients

tanquen centre salut la coma
Un usuari del centre de salut del barri de la Coma, a Paterna, llig el cartell que anuncia, en les portes del centre, que està tancat / À Punt NTC

Les agressions i les amenaces que han rebut els últims dies els professionals sanitaris del centre de salut del barri de la Coma, a Paterna, i les baixes laborals que els han ocasionat, han portat la Conselleria de Sanitat Univdersal a tancar aquest consultori.

Dos vigilants de seguretat, que tenen el suport d’agents de la Policia Local, vigilen aquest centre sanitari. No obstant això, diversos treballadors del centre han sol·licitat la baixa després de les últimes agressions, per la qual cosa s'han oferit aquestes vacants a través de la borsa de treball.

Per tant, ara per ara, en aquest centre de salut de Paterna només s'atén la Unitat de Conductes Addictives i l'àrea de Salut Mental, i l'assitència urgent per als ciutadans adscrits a aquest centre s'ofereix ara en altres consultoris pròxims com el de la Canyada, la Lloma Llarga, el Clot (que a més té un punt d'atenció continuada), Campament i Santa Rita.

La previsió és que el centre de salut de la Coma puga reprendre l'activitat "de manera progressiva" a partir de la setmana que ve, segons han informat les mateixes fonts.

Amb aquesta situació, el Col·legi de Metges de València ha expressat la seua "condemna enèrgica" a l’agressió que va partir dimarts un metge de l'ambulatori de la Coma, "després que l'atacara un pacient", i li ha transmés la seua solidaritat i suport.

Des de CCOO han lamentat la situació que es viu al centre de salut de Paterna i han apuntat que les baixes laborals que registra el personal responen també, en gran part, "a les amenaces que reben" els metges "diàriament", "fins i tot en alguna ocasió amb armes", ha postil·lat.

"Exigeixen treballar amb seguretat i lamenten que l'agressivitat d'unes persones estiga perjudicant la població d'aquesta zona que necessita atenció sanitària en el seu centre més pròxim. Hui l'ambulatori està tancat i els pacients es deriven a uns altres de la zona bàsica de salut", ha asseverat el sindicat en referència al personal que treballa en aquest consultori.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) també ha exigit a la Conselleria de Sanitat Universal que adopte mesures urgents per a mantindre el servei en el consultori de la Coma. El sindicat veu la situació "insostenible" i ha demanat la convocatòria immediata del comité de seguretat i salut laboral.

El consultori, adscrit al departament de salut Arnau-Llíria, ofereix el servei de pediatria, medicina familiar, infermeria o matrona.

El CSIF lamenta que els professionals duen a terme el treball en un context "insuportable" a causa de les "amenaces contínues, intimidacions i insults". CSIF considera que la solució "no consisteix a derivar els pacients a altres centres de salut de Paterna, alguns, ja saturats, sinó a adoptar mesures urgents que garantisquen la seguretat dels professionals i que permeten dur a terme l'atenció adequada a la ciutadania", ha remarcat.

Més de vint agressions a l’any a la província

Quant a les agressions que pateixen els sanitaris, el col·legi professional de facultatius va tindre constància l’any passat de 25 agressions només a la província de València. Aquesta xifra és la més alta de l'última dècada i des de l’entitat professional consideren que és "insostenible".

A més, apunten que la xifra pot ser encara més alta, "perquè moltes agressions, atacs o amenaces no es denuncien per por", ha assenyalat. Per aquesta raó, des de l'entitat insten als metges a denunciar. 

També et pot interessar

stats