El Suprem obliga Educació a finançar de nou el batxillerat de dos escoles concertades a València

La Conselleria d'Educació haurà de tornar el concert a La Salle i El Pilar de València i obri la porta a altres centres.

Alumnes entrant al col·legi El Pilar de València
Alumnes entrant al col·legi El Pilar de València / Arxiu

El Tribunal Suprem ha donat la raó a dos centres educatius concertats de La Salle i El Pilar, a València, en contra del criteri de la Conselleria d’Educació. A aquests centres se’ls va suspendre el finançament d’aules de batxillerat i formació professional i ara hauran de tornar-los el concert. El Suprem avala així el dictat el 2018 per la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en contra de la supressió per part del Consell de 29 aules concertades en diferents centres educatius concertats. S’espera per tant que siguen les primeres dues sentències d’una sèrie que acabe donant la raó a tots els centres concertats que van recórrer.

El secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler, ha dit en À Punt que acataran la sentència i l’aplicaran, però que no suposa cap canvi realment perquè ja estaven funcionant. “Evidentment aplicarem la sentència, però en la pràctica no suposa res perquè com es va paralitzar ja en eixe moment la reducció dels concerts, aquestes 29 unitats han continuat funcionant a l’espera de la sentència del tribunal”, ha apuntat Soler.

Soler ha recordat que en el curs 2016-2017 hi ha havia 427 unitats de batxillerat concertades a la Comunitat Valenciana i es van reduir en 29 del total “per considerar que no era necessari concertar les unitats perquè hi havia suficient oferta entre la resta de la concertada i la pública”. Llavors, el 2017 la Conselleria d’Educació que dirigeix Vicent Marzà, va impulsar un reglament autonòmic que va permetre retallar els concerts dels ensenyaments postobligatoris, els de batxillerat i FP, i que va provocar la supressió de les subvencions de manera automàtica a 29 aules de diferents centres concertats.

El Tribunal Superior primer i ara el Suprem han dictat que la Generalitat no pot canviar mitjançant un decret autonòmic una regulació que és d’àmbit estatal. Segons la sentència, si s’opta pels concerts, l’administració queda vinculada al règim bàsic que estableix l’Estat. Així, assenyala que els concerts no es poden extingir per decret i s’han de mantindre mentre es complisquen els requisits establits per les normes.

El secretari autonòmic d'Educació, Miquel Soler, aquest divendres a À Punt

Segons ha explicat el secretari autonòmic d’Educació, el Suprem ha considerat que és “optatiu” per part de la comunitat autònoma concertar o no una etapa postobligatòria com és el batxillerat, però que en canvi una vegada s’ha decidit el concert, “per a poder deixar de concertar-lo havien d’incomplir alguns dels requisits” pels quals en l’any 2003 havien tingut el concert. “Nosaltres no compartim això, perquè consideren que en una etapa postobligatòria cal administrar bé els diners de tots els valencians per a aplicar-los de la millor manera possible”.

La Conselleria plantejarà una canvi en la nova llei d’educació

Per tant, la Conselleria d’Educació afirma que s’haurà de plantejar un canvi en la normativa estatal, amb “una regulació específica” que puga permetre que el que en el en un moment es va determinar, en aquest cas el 2003, quan es va concertar el conjunt del batxillerat, ja que també es tinga la capacitat en un moment diferent concertar allò que es considere necessari per a donar una bona oferta educativa a l’alumnat”. Soler ha avançat en À Punt que la Generalitat Valenciana plantejarà, ara que s’està redactant la nova llei d’educació, que es puga analitzar de quina manera es regula “perquè realment les comunitats autònomes tinguen capacitat en la planificació educativa i decidir de quina manera invertim millors els recursos de tots els valencians”.

També et pot interessar

stats