La superpoblació de conills amenaça els camps de cítrics de la Plana Alta, denuncia la Unió de Llauradors

El sindicat afirma que en una sola nit els conills poden matar un arbre, encara que no se sap si per l'acció d'un sol animal o de manera col·lectiva per uns quants

Cítrics afectats per les mossegades de conills
Cítrics afectats pels mossos de conills / Unió de Llauradors
06 d'agost 2021 - 16:47

La Unió de Llauradors ha denunciat que els camps de cítrics de la comarca de la Plana Alta estan "amenaçats" per culpa de la superpoblació de conills, una plaga que s'uneix a altres provocades per insectes com el cotonet de Sud-àfrica, el pugó, el poll roig de Califòrnia o l'aranya roja.

En el transcurs de les últimes setmanes, l'organització ha detectat "atacs massius" de conills en les explotacions citrícoles, fins al punt de causar la mort dels arbres en tallar-se el subministrament de saba a les branques i fruits.

Segons el sindicat agrícola, la pressió cinegètica és elevada en tota la Comunitat Valenciana, i per això reclama mesures per a controlar i reduir aquesta proliferació de fauna fins a uns nivells sostenibles per al mitjà. A més, l'organització considera que la situació s'agreuja més en zones de seguretat on no es pot caçar i en aquelles on els cultius s'abandonen per falta de rendibilitat.  

Frenar l’acció dels conills 

Fa anys que els agricultors van detectar ferides a l'escorça dels arbres produïdes per mossos dels conills. Es van fer tractaments curatius i preventius a base de derivats de coure i altres productes que ja s'utilitzaven per a cobrir i curar ferides a l'arbratge generades en l'acció de la poda. Es cobrien així els danys als arbres i s'evitaven, a manera de repel·lent, nous atacs de rosegadors.

No obstant això, en la Unió observen ara que aquests tractaments i productes ja no frenen l'acció dels conills, perquè existeix tal pressió sobre el mitjà degut a la superpoblació d'aquesta espècie que ja no serveixen mètodes que abans eren efectius. 

En els mostrejos fets en determinades finques afectades, sobretot les més pròximes a carreteres i vies fèrries barrades i amb talussos, s'ha pogut comprovar que als dos o tres dies de fer un tractament amb coure o producte cicatritzant tornen a fer un nou atac, fins i tot a la zona cicatritzada.

Les dades recaptades per a quantificar el nombre de conills, comptant les hores crepusculars, en les quals són més actius i visibles aquests animals, demostren que pot haver-hi fins a 20 exemplars per fanecada. S'han fet fins "sacrificis" d'arbres per a comprovar quant temps tarda un conill a envoltar totalment el tronc, quan li produeix la mort per falta de subministrament de saba a la copa, i s'ha pogut comprovar que en una sola nit els conills poden matar un arbre, encara que no se sap si per l'acció d'un sol animal o de manera col·lectiva per uns quants.

 

 

També et pot interessar

stats