Suïssa investiga la injecció de 6,5 milions en un compte que atribueix a Joan Carles I

El rei emèrit nega ser el propietari d’un altre compte al paradís fiscal de l’illa de Jersey, en què es van moure cinc milions.

El rei emèrit en una imatge d'arxiu
El rei emèrit en una imatge d'arxiu

La Fiscalia de Ginebra investiga l’entrada de 6,5 milions el 2008 per mitjà de cinc transferències a un compte de la Fundació Zagatka, la societat amb què presumptament el rei emèrit, Joan Carles I, ocultava el cobrament de comissions i que dirigia el seu cosí, Álvaro de Orleans, segons avança El Confidencial.

El diari digital informa d’almenys de cinc transferències, l’última de 5,5 milions, que eixien als pocs dies del depòsit. Les quatre transferències inicials –250.000 euros cadascuna– s’enviaren cap a un fideïcomís que no ha sigut identificat. I els diners de l’última s’invertiren cinc dies després en sis operacions de compravenda d’accions. L’operador que les va executar, Arturo Fasana, està investigat per blanqueig en el cas Gürtel.

Segons el diari, Credit Suisse no va fer cap indagació sobre aquestes injeccions de diners d’origen no justificat, però el 2015 va convidar la fundació a canviar de banc. Des de llavors, la societat, que s’havia constituït a Liechtenstein el 2003, va començar a treballar en exclusiva amb Lombard Odier, una entitat de Ginebra.

De l’històric del compte també s’investiga l’ingrés d’un xec de 4,6 milions de dòlars el 2009, que Álvaro d’Orleans s’atribueix per una comissió de la constructora espanyola OHL per uns treballs d’assessorament. En aquest cas, Credit Suisse sí que va anotar l’origen de l’ingrés.

La fiscalia de Ginebra considera que l’autèntic beneficiari de Zagatka és Joan Carles I i creu que des dels comptes de la fundació es van pagar despeses privades del monarca, com vols, hotels i regals. També es documenten retirades d’efectiu de 100.000 euros.

Joan Carles I nega tindre un compte a l’illa de Jersey

No és l’únic depòsit que està donant problemes al rei emèrit. Joan Carles I ha negat ser propietari d’un compte al paradís fiscal de l'illa de Jersey i haver fet moviments de diners fora d'Espanya en dates recents, segons publica aquest dilluns El Mundo citant fonts de l’entorn de l’emèrit. El mateix diari va avançar el passat sis de novembre que el Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac) havia obert una investigació sobre el compte, en el qual s’haurien fet moviments de vora cinc milions d’euros al 2005. En aquella data Joan Carles I encara seia al tron i tenia, per tant, inviolabilitat.

Arran de l’informe del Sepblac la Fiscalia ha obert una tercera via d'investigació contra el rei emèrit al Tribunal Suprem pels per presumptes delictes fiscals i de blanqueig de capitals. Aquesta causa s’afig a les dues ja obertes, una pel cobrament de 65 milions en presumptes comissions de la construcció de l’AVE a la Meca, i la més recent, sobre possibles pagaments amb targetes opaques de les quals s’haurien beneficiat diversos membres de la família reial.

També et pot interessar

stats