El soroll, l'assassí silenciós
La contaminació acústica és el segon factor ambiental que més ens altera la salut
El soroll és la banda sonora que, per desgràcia, ens acompanya cada dia: obres, trànsit i música alta són part de la rutina. Li diuen l'assassí silenciós, perquè ens causa un perjuí invisible, difícil de determinar i, a més, tenim facilitat per a acostumar-nos-hi. Coincidint amb el Dia Internacional contra el Soroll, en À Punt Notícies els recordem que la contaminació acústica és el segon factor ambiental que més ens altera la salut. De fet, segons l'Agència Europea del Medi Ambient, arriba a causar mil morts prematures cada any.
Agustín Llopis, professor de Salut Pública de la Universitat de València, ha explicat que aquest fenomen pot causar "estrés, problemes de sordera, cardiopaties i falta de descans". A Espanya el 30% de la població està exposada a nivells de soroll per damunt dels 55 decibels que recomana l'Organització Mundial de la Salut. A les grans ciutats trobem trànsit per damunt de 90 i de 110 decibels. Les obres n'arriben a 130 i en general el soroll al carrer també frega els 90 decibels. Viure prop d'una parada de tren o d'un aeroport tampoc millora la qualitat del descans.
La gran paradoxa és que, mentre que les grans ciutats avancen en normativa antisoroll, també s'escampen costums poc saludables, com explica María Morales, catedràtica de Salut Pública de la Universitat de València. "Els joves que porten els cascos una hora al dia tindran problemes d'audició i sordera", ha assegurat.
La contaminació acústica causa cada any a Europa 1.000 morts prematures i al voltant de 4.000 hospitalitzacions. Així és que el principal gest que recomanen els experts és abaixar el volum.