Quins són els millors protectors solars per als xiquets?

Una anàlisi de l'OCU de 21 protectors solars confirma la seua eficàcia enfront de la radiació solar, així com l'absència d'al·lergògens, però també la presència de filtres sospitosos en alguns dels productes

Eel cas dels xiquets l'OCU recomana aplicar productes de protecció SPF 30 o superior
En cas dels xiquets, l'OCU recomana aplicar productes de protecció SPF 30 o superior / OCU

Una anàlisi de l'OCU a 21 protectors solars amb un factor de protecció de 50 o superior, 18 dels quals eren específics per a xiquets, confirma la seua eficàcia enfront de la radiació solar, així com l'absència d'al·lergògens.

No obstant això, l'estudi també revela la presència en alguns dels protectors de filtres sospitosos d'interferir en el sistema endocrí. No és el cas de dos productes destacats per la seua bona relació qualitat-preu.

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha sotmés els protectors solars a exhaustives anàlisis en un laboratori independent per a valorar la seua eficàcia, qualitat i seguretat. L'estudi destaca dos protectors per damunt de la resta.

El primer és Nivea Babies&Kids Sensitive Protect 5 en 1 50+, que costa entre 10,94 i 16,20 euros la pistola de 270 mil·lilitres.

A favor, la seua facilitat d'aplicació i el color que deixa en la pell. No porta perfums, ni fragàncies al·lergògenes, ni conté microplàstics i hi ha un bon aprofitament del producte, que està ben etiquetat. En contra, l'estudi diu que inclou filtres ultraviolats i un agent quelant tòxic per al medi aquàtic.

Productes seleccionats per l'estudi de l'OCU
Productes seleccionats per l'estudi de l'OCU / OCU

L'altre protector és Garnier Delial Sensitive Advance Kids 50+, amb un preu entre 9,99 i 17,68 euros l'esprai de 300 mil·lilitres.

Com a punts a favor l'estudi assenyala la seua facilitat d'aplicació i el color que deixa en la pell i encara que porta perfum i fragàncies, són ben valorats en la prova d'usuaris. Disposa d'un etiquetatge complet. En contra, destaca que inclou diversos filtres ultraviolats tòxics per al medi aquàtic i conté tres microplàstics.

Filtres solars químics sospitosos

Enguany l'OCU ha rastrejat l'ús de dos filtres solars químics la innocuïtat dels quals no és clara segons el Comité Científic de Seguretat dels Consumidors de la Comissió Europea.

D'una banda, l'homosalat, sospitós de ser un disruptor endocrí i que està present en tres dels productes analitzats. L'altre és l'octocrilé, un filtre present en set productes, del qual es coneix un alt potencial al·lergogen i que podria degradar-se fins a convertir-se en benzofenona, una substància potencialment disruptora del sistema endocrí, cancerígena i mutagènica.

En un cas com en un altre i a l'espera d'una legislació més estricta que antepose la seguretat dels usuaris, l'OCU ha aplicat el principi de precaució i ha penalitzat els protectors que han emprat aquests filtres.

Encara que en els últims anys, els protectors solars de les principals marques han anat ajustant les formulacions, l'OCU critica l'abús d'al·legacions mediambientals, com a "fórmula biodegradable", "coral friendly" o "ocean friendly" en productes amb filtres químics potencialment tòxics per al medi aquàtic.

Recomanació de protecció per als xiquets

Finalment, en el cas dels xiquets, recomana aplicar productes de protecció SPF 30 o superior, sempre que tinguen almenys 6 mesos. De 0 a 6 mesos d'edat cap producte és capaç de protegir la pell de possibles cremades solars, per la qual cosa cal mantindre'ls sempre allunyats del sol. És més, entre 6 i 12 mesos, fins i tot amb cremes de protecció, tampoc convé exposar-los a la llum directa del sol.

També et pot interessar

stats