Sis científiques valencianes referents per a xiquetes i joves

Amb motiu del Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència donem a conéixer sis dones que han destacat en les respectives àrees d’investigació

Estreles, obrint camins
Estreles, Obrint Camins / Cristina Durà (UPV)

Malgrat que en molts països s’ha assolit la paritat en les ciències de la salut i, fins i tot, en alguns casos les dones són majoria en aquest camp, continuen sent una minoria en la informàtica, la tecnologia de la informació digital, la física, les matemàtiques i l'enginyeria, segons dades de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Precisament aquests són els camps que estan impulsant la revolució digital i, per tant, moltes de les ocupacions del futur, i per això és tan important aconseguir que siguen paritaris.

Per tal d’aconseguir que més dones s’animen a cursar aquestes carreres, cada 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que busca donar visibilitat a les científiques i combatre l’estereotip de gènere que les dones no serveixen per a aquestes disciplines.

La Universitat Politècnica de València és un referent en aquest sentit perquè fa tres anys que va començar el projecte Dones de Ciència, amb el qual pretén visibilitzar grans científiques tant valencianes com de la resta del món mitjançant murals gegantins distribuïts per tota l’àrea metropolitana de València. Figures històriques de la ciència com Hedy Lamarr, Jane Goodall i Ada Lovelace comparteixen la iniciativa amb algunes de les millors científiques del País Valencià com Anna Lluch, María Blasco i Concepció Aleixandre.

Ara han fet un pas més en la visibilització de les dones en la ciència amb el projecte Estreles, Obrint Camins, que dedica les aules del centre infantil Vera –dins del campus de València– a sis científiques que han destacat en les seues àrees d’investigació i que són grans referents dins de les pròpies especialitats. Il·lustracions de Cristina Duran, Premi Nacional de Còmic, recorden aquestes figures. Són aquestes:

  • Amparo Chiralt és doctora en Química, catedràtica i investigadora en l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i Medi Natural de la UPV, concretament en el Departament de Tecnologia dels Aliments. La seua trajectòria és extensa: com a docent ha publicat deu llibres i dos capítols en llibres, i com a investigadora té deu patents, ha participat en 106 projectes, ha escrit 312 articles i ha dirigit més de 50 tesis doctorals. La seua especialitat són la física i la química dels aliments i dels processos alimentaris i el 2018 va ser inclosa en la llista Highly Cited Researcher (HCR), una classificació elaborada anualment per Clarivate Analytics que reconeix els investigadors i investigadores més citades internacionalment. 
  • Alícia Cordero és catedràtica de Matemàtiques i treballa com a professora del Departament de Matemàtica Aplicada de la UPV, que està dins de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació. Ha participat en 20 projectes d’investigació, ha fet més de 150 publicacions en congressos i ha publicat quasi 190 articles en revistes especialitzades en matemàtiques. Està especialitzada en matemàtiques aplicades, anàlisi numèrica, equacions i sistemes no lineals, mètodes iteratius, sistemes dinàmics reals i complexos i mecànica orbital, entre altres. Ha dirigit cinc tesis doctorals i ha fet diverses estades en l’Institut Tecnològic de Santo Domingo (INTEC), així com en la Universitat Jaume I (UJI) –on es va doctorar– per a canalitzar l'aplicació d'eines de dinàmiques complexes a mètodes iteratius.
  • Elvira Costell és doctora en Ciències Químiques. Ara està jubilada, però va tindre una extensa carrera en què va ser professora d’investigació de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CESIC), on va dirigir el grup de Propietats Físiques i Sensorials dels Aliments fins a 2013. Com a investigadora ha publicat 58 articles en revistes i ha dirigit 12 tesis doctorals. Costell tenia el seu mural de la iniciativa Dones de Ciència abans de passar a formar part d’Estreles, obrint camins. Aquesta doble representació és una mostra de la seua influència i importància com a investigadora.
  • Anna Lluch és catedràtica de Medicina i a més dirigeix el Departament del Servei d’Hematologia i Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de València. Ha dedicat la seua carrera a la investigació i la lluita contra el càncer de mama, i això l’ha convertida en una de les millors especialistes d’Espanya en aquest camp. A més, la dedicació a combatre aquesta malaltia li ha valgut nombrosos premis i reconeixements, com ara la Medalla de la Universitat de València (UV), el títol de Doctora Honoris Causa de l'UJI i el Premi Certamen Mèdic a tota la trajectòria professional, que atorga l’Ajuntament de València. A més, s’ha endut centenars de guardons anònims de totes aquelles dones a les quals el seu treball ha donat esperança i qualitat de vida. Lluch també és una de les protagonistes de Dones de Ciència.
  • Camilla Mileto és catedràtica d’Arquitectura i professora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UPV, concretament en el Departament de Composició Arquitectònica. Com a docent ha desenvolupat 14 innovacions educatives i ha publicat en 51 congressos, però on és realment prolífica és en el camp de la investigació. Ha fet més de 200 exposicions de treballs i ha publicat més de 200 articles en revistes, ha participat en 38 projectes i més de 200 capítols de llibre, ha publicat en 90 congresos i ha dirigit 16 tesis, entre moltes altres coses. A més, ha sigut guardonada amb el Premi Internacional Domus de Restauració i Conservació de la Facultat de Ferrara, la Medalla Europa Nostra de la Unió Europea, el Premi Concepción Arenal d’Investigació en Humanitats de la Universitat de la Corunya i el primer Premi de la Unió Europea al Patrimoni Cultural.  
  • Núria Oliver és una científica computacional amb més de vint-i-cinc anys d’experiència en investigació en Intel·ligència Artificial, interacció entre humans i ordinadors i computació mòbil. A més, va obtindre el doctorat en el prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT). Oliver ha rebut nombrosos reconeixements tant nacionals com internacionals i ha trencat molts sostres de vidre per ser la primera científica de computació espanyola a ser nomenada científica distingida per l'Associació per a Maquinària de Computació (ACM), i també membre d’aquesta mateixa associació. També va ser la primera científica cap de dades en l’Organització DataPop Alliance i la primera directora d’investigació en ciència de dades de Vodafone. Més recentment, al març de 2020, va ser nomenada comissionada de la Presidència de la Comunitat Valenciana en l’Estratègia d’Intel·ligència Artifical i Ciència de Dades per a lluitar contra la covid-19. Des de llavors, ha liderat un equip de 20 científics i científiques i ha codirigit l'equip guanyador del guardó XPRIZE Pandemic Response Challenge. A més, Oliver és cofundadora del Laboratory Europeu per a l’Aprenentatge i els Sistemes Intel·ligents (ELLIS) i cofundadora de la Unitat ELLIS d'Alacant, dedicada a la investigació sobre intel·ligència artificial centrada en la human(itat), de la qual és directora.

També et pot interessar

stats