‘Enfermeras Invisibles’, el còmic que posa en valor la tasca d’investigació d’aquesta professió

Les professores d’Infermeria Vanessa Ibáñez i Olga Navarro han recollit la història de 14 infermeres que canviaren el món amb els seus invents

Còmic infermeres invisibles

Sabies que fins a la fi del segle XIX les xeringues no es podien utilitzar amb només una mà? Així va ser fins que la infermera nord-americana Letitita Mumford va inventar la que coneixem actualment i que tan necessària és ara mateix per al procés de vacunació.

Com Mumford, moltes infermeres brillants que contribuïren amb grans descobriments i canviaren el món no han passat a la història amb el reconeixement que mereixen. De fet, moltes vegades tingueren grans dificultats per a patentar-los, ja que només els homes podien fer-ho. Però ara la pandèmia ha posat de relleu la importància del seu treball.

En aquest context, les infermeres i professores d’Infermeria Vanessa Ibáñez i Olga Navarro han publicat el còmic Enfermeras invisibles, que pretén aprofitar que la societat es troba especialment receptiva, explica Ibáñez, per a donar a conéixer aquests altres rols d'emprenedores i investigadores que també han adoptat les infermeres al llarg del temps.

També volen acostar la ciència i la investigació a les xiquetes i proveir-les de referents, una qüestió fonamental a l'hora d'eliminar la bretxa de gènere que hi ha en aquest sector.

Per a fer-ho, han arreplegat la historia de catorze infermeres com Anita Dorr, que va inventar el carro de reanimació, la gallega Elvira López Mourín, que el 1922 va pujar al primer avió medicalitzat de la història a Espanya, o la catalana Rosamaria Alberdi, la primera infermera doctora honoris causa que també és professora d’Infermeria i Psicologia. 

Precisament, aquesta última ha explicat a À Punt que se sent enormement privilegiada d’haver pogut assistir, no només com a espectadora, sinó a vegades com a protagonista també, a la gran transformació del món de la infermeria a Espanya.

També et pot interessar

stats