‘Enfermeras invisibles’, un llibre per a visibilitzar les dones dins del sector sanitari

Vanessa Ibáñez, infermera i coautora d’aquest projecte, ha visitat aquest divendres el programa ‘A la Ventura’.

'Enfermeras invisibles' és un projecte que vol visibilitzar aquelles infermeres que van ser apartades dels llibres d'història
'Enfermeras invisibles' és un projecte que vol visibilitzar aquelles infermeres que van ser apartades dels llibres d'història / Enfermeras invisibles

Les dones estan invisibilitzades en molts sectors i àmbits diferents. Un és el de la infermeria, una professió que, en els últims temps, a més, ha cobrat molt de protagonisme. I és que, malgrat que l’Organització Mundial de la Salut va declarar el 2020 l’any Internacional de les Infermeres i Matrones, encara falta conéixer més el paper de les infermeres al llarg de la història i en l’actualitat. Sobre totes aquestes qüestions ha parlat aquest divendres Vanessa Ibáñez, coautora del llibre Enfermeras invisibles en el programa d’À Punt Mèdia A la Ventura.

Ibáñez, infermera de professió i actualment professora a la Universitat de València, ha contat que moltes infermeres han fet "grans aportacions" a la ciència de la salut que han contribuït a millorar la qualitat de les persones. No obstant això, "no havia transcendit".

"Per exemple, el portabebés occidental com hui el coneixem el va inventar i registrar una infermera en els anys 70 del segle passat", ha expressat Vanessa Ibáñez. Aquesta mateixa infermera, a més, va inventar i patentar la motxilla d'oxigen portàtil. "Sense aquesta motxilla, la gent amb problemes respiratoris no podria anar a fer la compra, passejar...", ha posat com a exemple.

Va ser la pandèmia l'última espenta per a traure el llibre, la primera edició del qual eixirà previsiblement a l'abril. "El vam començar a fer fa dos anys, però amb la pandèmia ens vam adonar que la infermera contemporània era més anònima, més invisible que mai. I van pensar que ara el moment", ha afegit.

Enfermeras invisibles és un projecte que vol visibilitzar aquelles infermeres que, per la seua professió o per la condició de dona van ser apartades dels llibres d'història o no han rebut el reconeixement que mereixia la seua aportació a la ciència, a la societat o a la infermeria com a disciplina. Aquest llibre arreplega la història i els assoliments de dotze infermeres de manera interessant i amena, i amb il·lustracions. L'editorial Penguin Random House ja ha mostrat interés pel projecte.

També et pot interessar