El síndic retrau a Igualtat que no li lliure les actes d'inspecció de centres de majors i de menors

Ángel Luna estudia ampliar a més centres la queixa sobre els problemes de salut mental de l’institut de Mislata

Centre de menors de Villena
Imatge d'arxiu del centre de menors de Villena / À Punt NTC

El síndic de greuges, Ángel Luna, ha retret a la Conselleria de Polítiques Inclusives que no els entregue les actes d'inspecció en centres de majors i menors i que, segons ell, només els permeta consultar-les a la seu del departament que dirigeix Aitana Mas i accedir-hi a través d'un funcionari. El defensor del poble valencià ha recordat que "la llei els obliga a entregar aquesta documentació". A més, Luna ha anunciat que es planteja ampliar la investigació sobre els problemes de salut mental en un institut de Mislata, perquè a aquesta institució li ha arribat que hi ha problemes d'aquest tipus en més centres educatius.

Així ho ha exposat en roda de premsa a les Corts, després de presentar la memòria anual de la institució. Aquesta conselleria va ser, precisament, la que l'any passat va concentrar el nombre més elevat de queixes al Síndic de Greuges, 1.066 reclamacions.

Luna ha explicat quefa poc han tingut "algun problema que no s'havia plantejat amb anterioritat" amb aquesta conselleria, per la qual cosa ha fet notar que "no és un canvi a millor" des que la va assumir Mas, a mitjans de l’any passat, en substitució de Mónica Oltra.

Per al síndic de greuges, "no és acceptable" que Igualtat no els remeta les actes d'inspecció i ha garantit que continuarà sol·licitant-les "cada vegada que hi haja un problema", que solen estar relacionats amb el tracte als usuaris o amb la deterioració de les instal·lacions. Tot i això, Luna ha reconegut l'augment d'inspectors i d'inspeccions en aquests centres.

D'altra banda, preguntat per l'admissió d'una queixa de la patronal de residències Aerte que va criticar Igualtat, Luna ha garantit que es tancarà "en el moment en què Aerte confirme que l'assumpte està judicialitzat".

La queixa tenia a veure amb el "bloqueig" produït en el sistema d'atenció a la salut mental i dependència per l'entrada en vigor, a l'agost, del decret que estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l'accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques.

D’altra banda, i pel que fa a l’institut de la Moreria de Mislata, l'equip directiu del qual va dimitir després de tindre quinze menors amb protocol per conductes suïcides, aquest assumpte encara no s'ha tancat. Ara, s’estudia actuar "amb més profunditat", després d'haver conegut que més centres tenen problemes semblants. El síndic de greuges ha lamentat que la dotació de professionals per a atendre la salut mental és "molt escassa".

També et pot interessar

stats