Simón veu "molt probable" que Espanya no torne a tindre grans onades epidèmiques
Reapareix en públic després de dos mesos i insisteix que fins que no estiga vacunat tothom el coronavirus no s'acabarà, però aclareix que les pandèmies "no depenen només d'Espanya"
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat aquest dijous que veu "molt probable" que Espanya no torne a tindre grans onades epidèmiques i ha afegit que "pot haver-hi la sisena, setena, huitena o novena onada, però no seran com les anteriors". Simón ha fet aquestes declaracions abans de participar en una ponència sobre Covid en el congrés de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE), que se celebra en la Universitat de Lleó, on ha reconegut que a la seua arribada s'ha sentit com "una estrela del rock", pel renou creat.
Preguntat pel final de la pandèmia, Simón ha insistit que fins que no estiga vacunat tothom el coronavirus no s'acabarà, però, ha aclarit, les pandèmies no depenen només d'Espanya: "Espanya és important, però no és el melic del món".
No obstant això, Simón ha incidit que no veu probable que hi haja grans onades epidèmiques a Espanya: "Podrà haver-hi alguna ondulació en alguns grups concrets, però la situació a Espanya, ara mateix, és molt favorable, i això possibilita, a poc a poc, anar normalitzant la situació".
Sobre la seua absència d'actes públics i rodes de premsa des de mitjan juliol, el responsable del CCAES ha explicat que ja no compareix per a informar sobre la Covid perquè "cal normalitzar la situació, i l'evolució de l'epidèmia és prou bona, per la qual cosa fa falta menys presència mediàtica".
Agència nacional de salut pública
Preguntat per la creació d'una agència nacional de salut pública i si està en els seus objectius dirigir-la, Simón ha admés que el govern ja està treballant per a desenvolupar la llei nacional de salut pública i crear aquest centre, però la direcció, ha dit, s'elegirà entre els candidats que es presenten o proposen.
Respecte a una tercera dosi de reforç, Simón ha assenyalat que el reforç es fa quan hi ha dubtes sobre la immunitat que generen les vacunes o la malaltia és duradora i, fins ara, "l'evidència indica que podria ser-ho, però no hi ha evidències molt sòlides; per tant, és normal que l'assumpte estiga en discussió".
Sobre la vacunació dels menors de 12 anys, Simón ha assenyalat que Espanya depén dels assajos clínics i de les autoritzacions de les agències reguladores. No obstant això, ha afegit que "espera que es puga prompte".