Simón: “En la primera onada no es van contagiar 226.000 persones, sinó 2,3 milions”
El director del Ccaes ha explicat que al març de l’any passat només es detectava un de cada deu positius
El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha reconegut aquest dimarts que durant la primera onada de la pandèmia a Espanya no es van contagiar 226.000 persones, com registren els informes del Ministeri de Sanitat, sinó 2,3 milions. Simón ha explicat que en els inicis de la crisi de la Covid-19, al març de l’any passat, només es detectava un de cada deu positius.
Així, ha apuntat que Espanya quasi no disposava de tests de diagnòstic perquè "Alemanya va tancar les exportacions". Quan el país germànic va permetre la comercialització "vam passar a detectar-ne huit de cada deu", ha afirmat.
El responsable del Ccaes ha situat l'origen de la primera onada del coronavirus a Espanya a Itàlia. Així, s'ha referit als tres mil espanyols, la majoria treballadors, que van participar en la Fashion Week de Milà, del 18 al 24 de febrer, seguits de la tornada de l’estudiantat d'Erasmus a la fi del mateix mes. A aquests se sumen els tres mil italians que van visitar la fira Arco de Madrid del 26 de febrer a l'1 de març.
L’inici de la segona onada va estar vinculat a l’alçament de les restriccions
Simón ha anat desgranant dades per a mostrar l'evolució de la pandèmia. Ha relatat que, en la primera onada, l'impacte es va notar en els ancians amb una mitjana d'edat de morts i hospitalitzats de 85 anys; i una edat més baixa en les UCI perquè, com ha dit, "encara que siga dur, quan no hi ha llit per a tots, cal triar".
Pel que fa a la segona onada, Simón ha manifestat l'origen no va ser estranger, sinó que es va produir perquè en alçar-se el confinament van augmentar exponencialment els viatges i trasllats en els quals "els infectats es van moure per tot Espanya". Ha posat l'accent en què "no van ser els turistes" que començaven a vindre d'estiueig, i que la primera variant per prevalença "no va ser l'anglesa, sinó que va ser l'aragonesa".
La tercera onada va estar associada a Nadal, quan es va produir "una explosió de transmissió" que ha atribuït al fet que "no es van prendre mesures i es van produir moltes reunions familiars". Després, quan es va iniciar la vacunació entre les persones majors, la quarta onada a Espanya "va ser un problema xicotet", ha precisat Simón.
Diferent ha sigut el perfil de la cinquena onada, "amb un nombre massiu de casos", que ha situat en els viatges a les costes espanyoles de l’estudiantat per a celebrar el final de curs. "A Balears, de 9.500 joves espanyols, 4.600 es van infectar", ha citat l'epidemiòleg, qui ha contat que la mitjana d'edat dels contagiats va ser de 27 anys i la letalitat, del 0,7%.