Cada setmana falten més de 70 tipus de fàrmacs a les farmàcies

Els medicaments del sistema nerviós i del cardiovascular són els que més problema de subministrament presenten al llarg del 2022

Les farmàcies espanyoles han detectat una mitjana de 70 incidències de subministrament en els fàrmacs al llarg de 2021 / À Punt NTC

Els medicaments que presentaven falta de subministrament es van disparar l’any passat. A les farmàcies espanyoles, cada setmana hi havia una mancança de més de 70 fàrmacs. Entre els que més es demandaven i no en quedaven, encapçalen la llista els del sistema nerviós, el 20%, seguits pel del cardiovascular (19%) i els que actuen sobre l’aparell digestiu, un 14%. Són les dades que es desprenen de l’informe que ha presentat aquest divendres el Consell General dels Col·legis de Farmacèutics d’Espanya.

Distribució dels medicaments amb incidències en el subministrament per grups
Distribució dels medicaments amb incidències en el subministrament per grups / À Punt NTC

En l’altra part del llistat, en el dels que menys falten, es troben els productes antiparasitaris i els insecticides repel·lents, dels quals s’ha pogut servir tota la demanda. D’entre els fàrmacs més recurrents, com els antiinflamatoris i els analgèsics, han presentat un 7% de falta de subministrament, d'acord amb el balanç anual dels col·legis professionals del conjunt d'Espanya.

Tot i això, els professionals asseguren que més de la meitat de les incidències o alertes que va registrar el Cismed, el sistema d’alertes que comparteixen quasi 10.000 apotecaries i els col·legis de farmacèutics, no els ha reconegut com a tals l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps).

És a dir, les dades presentades aquest dimarts fan referència a mancances de fàrmacs que van detectar els establiments, alhora de servir-los, però que en més de la meitat dels casos l’organisme estatal no va considerar que hi havia problemes de subministrament amb eixos medicaments.

La falta de medicaments es va disparar un 150% l’any passat respecte al 2021. Ara bé, cal tindre en compte que aquell any, el 2021, va caure més d’un 54% els fàrmacs que van presentar incidències de subministrament.

Les incidències de subministrament han reputat significativament respecte a l'any passat
Les incidències de subministrament han reputat significativament respecte a l'any passat / À Punt NTC

D’acord amb el sistema d’intercanvi d’informació que tenen els establiments, la duració mitjana d’una incidència de subministrament és “d’entre quatre o cinc setmanes”, segons apunten els col·legis de farmaceútics d'Espanya.

Falten antibiòtics pediàtrics

Pel que fa als medicaments més buscats, perquè no n'hi ha suficients per a cobrir la demanda, els farmacèutics destaquen els antibiòtics per als menors. Concretament, apunten a fàrmacs amb amoxicil·lina pediàtrica, producte que continua faltant als establiments també en el que portem de 2023.

Aquestes dades s’extrauen dels medicaments que reben i dels que dispensen vora 9.500 farmàcies espanyoles, les que participen en el sistema d’informació Cismed. Les farmàcies incloses en aquesta xarxa informativa envien als respectius col·legis de farmacèutics, a través d’un programa informàtic, els medicaments que els falten.

Aquest sistema permet que, en cas que falte un medicament, es puga comprovar si alguna farmàcia pròxima el té. Al llarg del 2022, diàriament més de 5.000 fàrmacs no van poder ser subministrats en les farmàcies. 

També et pot interessar

stats