Les farmàcies valencianes alerten de la dificultat per a reposar medicaments esgotats

Fins a 620 fàrmacs, com el medicament pediàtric contra la bronquiolitis, falten amb freqüència als repositoris

L'amoxicil·lina pediàtrica falta als calaixos de les farmàcies / À Punt NTC

L’amoxicil·lina pediàtrica ha desaparegut dels calaixos de les farmàcies valencianes. "Normalment, estan plens, però ara tenim tots aquests buits", ha lamentat una farmacèutica. És la realitat d’aquests dies. Aquest medicament és la primera opció per a tractar les complicacions de la bronquiolitis, però no arriba al mateix ritme que es demanda.

"Tenim el fàrmac per adults, però no n’hi ha en pols o xarop", explica María Luisa Bertomeu, vocal del Col·legi de Farmacèutics de València. De fet, figura entre els medicaments amb problemes de subministrament en el web de l'Agència Espanyola de Medicaments.

Però no n'és l'únic. Fins a 620 referències tenen dificultats de subministrament i l'afer va en augment. "Fem una comanda de matí i una altra de vesprada i cada dia traiem un llistat de medicaments que no hi arriben", assegura Elena García, farmacèutica a València. Com ha pogut comprovar À Punt Notícies, la seua farmàcia havia demanat 183 medicaments, dels quals finalment no n'han arribat 75.

Aquesta dificultat s’ha duplicat des de l’estiu per diverses causes, "entre elles, que els medicaments són molt més barats que a la resta d’Europa, el que fa que molts laboratoris no els vulguen vendre a farmàcies d’ací, enviant-ne un subministrament molt limitat", segons Bertomeu. A la qüestió econòmica se suma la falta de matèries primeres, com l’alumini o el cristall per a envasar medicaments.

Un 3,4% dels medicaments existents estan en falta, però la majoria poden substituir-se per altres amb una composició idèntica, si bé el canvi provoca inseguretat entre els usuaris.

També et pot interessar

stats