Sis mesos amb les vacunes: el 53% de la població valenciana ha rebut la primera dosi i el 34,6% la pauta completa

A pesar de l’avanç de la campanya, aquesta no està sent equilibrada entre els grups d’edat i només el 38% de la població d’entre 60 i 69 anys té la pauta completa contra la Covid

Vacunació amb AstraZeneca a l'hospital de campanya de la Fe a València
Vacunació amb AstraZeneca a l'hospital de campanya de la Fe a València / Efe

Sis mesos després que es començaren a inocular les primeres dosis contra la Covid-19, amb Batiste Martí com a gran protagonista d’una jornada històrica, la vacunació avança a bon ritme a la Comunitat Valenciana. Segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, el passat divendres, al territori valencià, 1.554.646 persones, el 34,64% de la població, tenia ja la pauta completa contra el coronavirus. Això significa que han rebut les dues dosis de Pfizer, Moderna o AstraZeneca o una dosi de Janssen. A més, 2.401.669 persones han rebut almenys una de les dosis, més de la meitat de la ciutadania valenciana (53,5%). 

En el conjunt d'Espanya som els segons per la cua pel que fa a la població immunitzada, molt lluny del 45,4% d'Astúries i per davall de la mitjana espanyola, que està en el 37%. La Comunitat Valenciana ha inoculat el 85,6% de les dosis rebudes i en aquest cas també estem els segons per la cua, 11 punts per davall d'Astúries i 4 per davall de la mitjana espanyola.

A pesar de l’avanç de la campanya de vacunació, aquesta no està sent equilibrada entre els grups d’edat. Les diferències s’accentuen, sobretot, entre els grups d’edat d’entre 60 i 69 anys i els de 50 i 59 anys. Així, 220.123 persones majors de 60 anys (38%) ha rebut la pauta completa, una xifra que es dobla en el cas de les persones d’entre 50 i 59 anys, amb 441.217 valencians i valencianes amb la immunització completa (58,6%). 

Aquest no és un fet aïllat a la Comunitat Valenciana, ja que es reprodueix a totes les comunitats autònomes. De fet, si ens fixem en la mitjana espanyola, el 37,5% de la població d’entre 60 i 69 anys ha rebut els dos vials de Pfizer, Moderna o AstraZeneca o un de Janssen. Aquest registre s’eleva fins al 65,6% en els d’entre 50 i 59 anys. 

Aquesta dinàmica es deu en gran part al diferent tipus de vacuna que s'està administrant a cada grup d'edat. A les persones d’entre els 60 i els 69 anys, que van començar a ser vacunades abans i són teòricament més vulnerables, se’ls va assignar AstraZeneca, que recomana un màxim de 12 setmanes entre dosis. En canvi, Pfizer és la vacuna que s’està administrant a aquells que estan al voltant de la cinquantena; es tracta d'un vial que només necessita tres setmanes. 

Aquest decalatge entre grups edats podria començar a igualar-se a partir de la setmana vinent, ja que el grup d'entre 60 i 65 anys que estava pendent de rebre la segona dosi d'AstraZeneca ja ha sigut convocat a la segona punxada. Divendres els va arribar el missatge al mòbil amb la cita per a completar la pauta.

El 70% de la població rural tindrà almenys una vacuna la setmana pròxima

Segons ha anunciat el president de la Generalitat, el 70% de la població rural de la Comunitat Valenciana haurà rebut a la fi de la setmana que ve almenys una dosi de la vacuna contra el coronavirus. El procés de vacunació a les zones rurals s'està desenvolupant amb gran agilitat, ha assenyalat Puig, qui ha precisat que aquest percentatge de població suposa més de 237.000 habitants.

El cap del Consell ha explicat que en ja hi ha zones bàsiques de salut del territori valencià que han aconseguit el 70% o l'han superat, com Morella (70%), Xelva (76%), Cofrents (77%) o Titaigües (78%), mentre que en localitats com Vallibona "pràcticament tota la població està ja immunitzada".

La setmana que ve arriben set milions de dosis a Espanya

La campanya de vacunació rebrà un fort impuls en les pròximes jornades. El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que Espanya rebrà la setmana que ve més de sis milions de vacunes. Un "rècord", segons Sánchez, ja que fins ara s'estaven rebent entre 1,5 i 1,6 milions de vacunes a la setmana. 

El cap de l’executiu espanyol ha assegurat que les dades de vacunació avancen ben encaminades a aconseguir que abans que acabe l'estiu estiga immunitzada el 70% de la població, com estava previst. 

També et pot interessar

stats