Set de cada deu consultes en unitats de consell genètic el 2020 van ser per risc alt de càncer de mama i ovari
Aquest dissabte se celebra el Dia Mundial de Càncer d'Ovari, una data per a posar en relleu la importància del diagnòstic precoç, especialment en aquelles persones amb predisposició genètica a l'aparició de càncer
Les unitats de consell genètic de la Comunitat Valenciana van atendre l'any passat 1.693 dones, amb un motiu de consulta relacionat amb un risc alt de càncer de mama i ovari hereditari, la qual cosa suposa el 69,7 per cent del total de les consultes ateses el 2020.
Aquestes dades s'ha fet públiques amb motiu del Dia Mundial de Càncer d'Ovari, que se celebra aquest dissabte 8 de maig. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública compta amb el Programa de Consell Genètic en Càncer Hereditari per atendre les dones d'alt risc de càncer de mama i ovari hereditari i les famílies en les quals s'observa una agrupació d’aquests càncers.
L'objectiu del programa és reduir la incidència i mortalitat per càncer en aquelles persones amb una predisposició genètica i d'aquesta manera, aplicar les mesures preventives per a evitar l'aparició de la malaltia o diagnosticar-la precoçment en els membres de la família.
Una de cada 106 dones poden desenvolupar càncer d'ovari
Segons les últimes dades del Servei d'Estudis Epidemiològics i Estadístiques Sanitàries, a la Comunitat Valenciana es van registrar 384 casos de càncer ovari, la qual cosa suposa una taxa d'incidència de 14,5 casos per 100.000 dones, i un risc de desenvolupament d'aquest tipus de càncer en una de cada 106 dones. L'edat mitjana d'aparició de la malaltia, que suposa el 3,4% de tots els tumors en dones, se situa en 61,9 anys.
Per la seua part, la mortalitat per aquest tumor a la Comunitat Valenciana és de 7,95 morts per 100.000 dones, similar a la taxa espanyola. El 2017, van morir 204 dones per aquesta causa al territori valencià. Finalment, la supervivència cinc anys després del diagnòstic és del 36,4%, ja que és un tipus de tumor amb alta letalitat i la majoria de les vegades es detecta en estat avançat.
No obstant això, el progrés en aquest camp avança amb nous tipus de tractaments, fent servir nanopartícules contra el tumor o assajos basats en immunoteràpia i teràpies cel·lulars, tal com expliquen a l'Hospital Clínic San Carlos de Madrid. Tractaments personalitzats que, malgrat que queda molt camí per davant, milloren el pronòstic de les pacients.