Càncer d'ovari: el repte de la detecció

En el Dia Mundial del Càncer d'Ovari es reivindica la importància de la investigació per a desenvolupar instruments de diagnòstic precoç.

Entrevista a Ana Santaballa
Entrevista a Ana Santaballa

Aquest dimecres és el Dia Mundial del Càncer d'Ovari. Encara que no és un tipus de càncer freqüent, segons ha dit la cap de la Secció d'Oncologia Mèdica de l'Hospital La Fe, Ana Santaballa, en una entrevista en À Punt Notícies nit, representa prop del 5% dels tumors femenins. D'aquesta malaltia, que ocupa el desé lloc de la incidència de càncer en les dones espanyoles, cada any es diagnostiquen més de 200.000 casos en tot el món, 3.300 a Espanya. 

No es coneix cap factor de risc directament associat amb aquesta malaltia, sinó que es relaciona amb l'edat i la maternitat, ja que normalment apareix a partir dels 40 anys i és més freqüent en dones que no han tingut fills i en una franja d'edat entre 55 i 75 anys.

Santaballa ha afirmat que el problema principal del càncer d'ovari és la dificultat de detectar-lo per la inespecificitat dels símptomes, que poden dur a confondre la malaltia amb molèsties abdominals paregudes a les d'una indigestió i, per això, passen desapercebuts a les mateixes pacients. El doctor Andrés Poveda, coordinador del Servei d'Oncologia de Quirón Salud València, hi coincideix i alerta que aquest tipus de càncer és "molt agressiu i insidiós a l'hora de diagnosticar-lo". 

Entre els símptomes més habituals, hi destaquen inflor abdominal per l'acumulació de líquids, que poden acompanyar molèsties a la zona inferior, l'aparició de bonys a l'abdomen, canvis en el ritme intestinal, pèrdua de la gana o de pes i, en algunes ocasions, l'aparició d'hemorràgies vaginals entre cicles menstruals o en dones menopàusiques. Davant d'aquests símptomes, els especialistes recomanen acudir al metge i fer-se les proves pertinents mitjançant analítiques i proves d'imatge perquè, en el cas de confirmar-se el diagnòstic, puga aplicar-se un tractament al més prompte possible, ja que la detecció precoç en aquest tipus de càncer resulta fonamental per a la curació.

El repte a què ha de fer front la investigació sobre el càncer d'ovari, no obstant això, resideix en el desenvolupament dels instruments de diagnòstic precoç que permeten detectar-lo a temps. "Encara no tenim, com en altres tumors, proves de cribatge realment efectives per a diagnosticar, com són les mamografies en el càncer de mama", ha manifestat Santaballa. 

També et pot interessar

stats