La sentència que reconcilia les dones amb la justícia

Expertes juristes i polítics celebren que el Suprem dictamine que el cas de La Manada va ser una violació.

La sentència que reconcilia les dones amb la justícia
La sentència que reconcilia les dones amb la justícia

El Tribunal Suprem ha sentenciat aquest divendres que el cas de La Manada no va ser abús sexual sinó una violació en grup, i ha elevat de nou a quinze anys les penes de presó a José Ángel Prenda, Alfonso Jesús Cabezuelo, Ángel Boza, Antonio Manuel Guerrero i Jesús Escudero. La vicepresidenta de l'Associació de Dones Juristes Themis, Altamira Gonzalo, ha assegurat que la decisió del Suprem reconcilia les dones amb la justícia.

"En els últims anys moltes dones havien sentit desinterés absolut i desconfiança, pensaven que el sistema no les creuria ni les protegiria", ha afirmat la magistrada Carla Vallejo, fundadora de l'Associació de Dones Jutgesses. Vallejo ha recordat que la decisió del Suprem crea un mandat per a tots els tribunals i creu que llança el missatge que les dones estan "protegides davant de l'agressió".

Les xarxes s'han omplit de missatges de satisfacció per la resolució. El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha celebrat la sentència del Suprem i en un missatge de Twitter ha afirmat: "Espanya segueix avançant en la protecció de drets i llibertats de les dones". 

Unides Podem també s'ha sumat a l'ambient d'eufòria i ha qualificat la sentència d'èxit i victòria del moviment feminista, que va impulsar mobilitzacions en senyal de protesta arreu de l'Estat quan l'Audiència de Navarra va considerar que els fets ocorreguts en Sant Fermí de 2016 no eren una violació. Així, Pablo Iglesias, ha escrit en Twitter que "milions de dones van dir en els carres jo sí que et crec i per fi han sigut escoltades per la justícia". 

En el PP, la vicesecretària de Política Social, Cuca Gamarra, ha subratllat que aquesta sentència crea jurisprudència i reconeix el testimoni de la víctima: "Li devem el coratge que ha demostrat lluitant fins al final després del que ha patit". 

Ciutadans, per la seua banda, ha dit que respecta la decisió del Suprem i la portaveu parlamentària, Inés Arrimadas, ha anat més allà en celebrar que "per fi caiga tot el pes de la llei" sobre aquests violadors.  

L'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena ha donat les gràcies al moviment per haver "fet reflexionar a tota la societat sobre la violència sexual" i per tornar "a aconseguir avanços en la defensa dels drets de les dones". El missatge de Twitter de Carmena ha acabat amb el lema "jo sí que et crec".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat la decisió judicial i ha donat les gràcies a la víctima "per sobreviure i resistir per totes". 

El feminisme continua la reivindicació

Tot i l'optimisme, les reivindicacions continuen. Més de 130 organitzacions feministes havien convocat per a aquest divendres concentracions i ara, després de conéixer la sentència definitiva, han decidit mantindre-les per a criticar que fins a aquest moment els jutges hagen considerat que els fets "es van produir sense consentiment de la víctima, però sense que hi concorreguera intimidació".

A València, han convocat una concentració a les 19 hores a la plaça de l'Ajuntament, que tindrà répliques a altres ciutats de l'Estat com ara Madrid, Sevilla, Màlaga, Gijón i Barcelona. El moviment feminista valencià denuncia una "orientació ideològica reaccionària, misògina, molt definida" en l'aparell judicial. Així, ixen al carrer per a cridar "contra totes les violències masclistes i per a la consecució de la igualtat real entre dones i homes", han assegurat.

També et pot interessar

stats