El sector agrari aconsegueix derogar la prohibició de crema de restes de poda

El Congrés ha votat a favor de derogar l'article de la Llei d'Economia Circular que prohibia la crema de les restes de poda

Imatge d'arxiu d'una crema de restes agrícoles
Imatge d'arxiu d'una crema de restes agrícoles / Europa Press

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) i la Unió de Llauradors han valorat de manera positiva que la majoria del Congrés dels Diputats haja votat la proposta per a derogar l'article 27.3 de la Llei d'Economia Circular que prohibia la crema de les restes de poda.

Després de les continuades gestions realitzades per l’associació davant la Generalitat, tots els grups polítics i els Ministeris d'Agricultura i de Transició Ecològica, la normativa estatal es modificarà.

La modificació permetrà tornar a cremar amb normalitat, com es cremava abans que es publicara aquesta llei el mes d'abril, segons han indicat fonts d'AVA. No obstant això, cal esperar que es formalitzen els pertinents tràmits, de manera que, fins que no es publique en el BOE aquesta modificació i entre en vigor, no hi haurà una solució definitiva.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha assegurat que "és de sentit comú" que la majoria del Congrés haja entés el que ve reclamant el conjunt del sector agrari i, per fi, haja derogat l'article que considerava les restes de poda de cultiu com a residus, "quan formen part del mateix cultiu i la crema és essencial per a eliminar plagues i mantenir la viabilitat de les explotacions".

"Lamentem que l'acord no haja sigut aprovat per unanimitat. Estem convençuts que molts polítics del PSOE i Podem no comparteixen l'errònia interpretació del seu partit", han agregat les fonts.

Des de la Unió de Llauradors també asseguren que han treballat intensament per a evitar la prohibició de les cremes agrícoles en la pitjor època de l'any i una vegada va entrar en vigor la llei impulsada pel Ministeri de Transició Ecològica. 

"La prohibició de cremes agrícoles comportava costos econòmics a totes les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals i costos ambientals, ja que caldria haver traslladat incomptables tones de restes vegetals a centres de tractament o bé comprar o llogar maquinària per a triturar-los, la qual cosa, a més del sobrecost per al camp, hauria provocat una major emissió de CO₂", assegura l’associació.

La Unió, a més, assenyala que amb aquesta prohibició l'administració anava més enllà del que es preveu en les directives de la Unió Europea de residus i la relativa a la reducció de les emissions, que obliguen a vetlar perquè es tinga en compte l'impacte en les xicotetes explotacions agràries.

També et pot interessar

stats