El sector agrari denuncia una “ofensiva judicial” contra els llauradors per a afavorir Volkswagen

AVA-Asaja i la Unió asseguren que s’ha portat als tribunals vora 800 agricultors per a evitar indemnitzar-los 

Les organitzacions agraries acusen les administracions "d'ofensiva judicial" contra el sector agrari per a beneficiar Volkswagen / À Punt NTC

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) i la Unió Llauradora i Ramadera han acusat aquest dilluns a l’administració en un comunicat d’obrir una “ofensiva judicial” contra els agricultors afectats per les expropiacions a Parc Sagunt II i fregar “situacions surrealistes”. Expropiacions que estan en procés per a construir la gigafactoria que Volkswagen projecta a la capital del Camp de Morvedre. Les dues organitzacions acusen les administracions "d'ofensiva judicial" contra el sector agrari per a beneficiar la multinacional alemanya.

AVA i la Unió expliquen que l’empresa pública Espais Econòmics Empresarials, participada per la Generalitat i el govern espanyol, ha demandat a un xicotet propietari per la via contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia per tal de no abonar-li els 1.073 euros de diferència entre la quantitat oferida i el preu just proposat pel jurat provincial d'expropiació. D’aquesta manera, a més de retardar el pagament almenys tres anys, costarà més el procediment judicial que la quantia per la qual es litiga.

En total, d'acord amb els càlculs de les organitzacions agràries, l'administració ha decidit esgotar la via administrativa i portar als tribunals aproximadament 800 agricultors per a no pagar 25 milions d'euros més, “amb les despeses en advocats i procuradors que un procés d'aquestes dimensions suposa”. Segons asseguren, “aquest tipus de procediments tenen baixes probabilitats de prosperar, atés que el TSJ sol atorgar al jurat la presumpció de veracitat i encert en les seues valoracions”.

Al mateix temps, acusen la Generalitat de “no escatimar recursos econòmics per a dur a terme les obres d'urbanització en aquesta mateixa superfície”. En el seu comunicat, recorden els anuncis fets públics aquests dies, que "acumulen més de 260 milions per a feines de desbrossament, condicionat o accessos, així com la compra a 153 euros per metre quadrat per a construir un centre de formació de treballadors per a Volkswagen. Tot això sense comptar amb les milionàries subvencions promeses a la gigafactoria", afirma l'escrit.

El president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, i el secretari general de la Unió, Carles Peris, han qualificat de “demencial” el tracte de la Generalitat i el govern espanyol cap als agricultors per a beneficiar Volkswagen, “que no deixa de ser una empresa privada”. “Dessagnen i lleven al feble per a donar-li-ho al poderós” han afirmat en el seu comunicat. Els agricultors, en canvi, “es veuran desposseïts de manera forçosa del seu patrimoni i del seu mitjà de vida i, a més, es veuran immersos en un interminable judici on tots perden”.

Per això, en el comunicat sol·liciten a les dues administracions que “rectifiquen, acaten el preu marcat pel jurat d'expropiació, no alteren artificialment el mercat del sòl i deixen d'insultar els agricultors i les empreses que anteriorment van adquirir els seus espais a preus molt més alts, perquè eren els fixats pel jurat i el mercat”. Al final del seu comunicat, han remarcat que si no es retira la via judicial “ens tindran al carrer”.

També et pot interessar

stats