AVA-Asaja i La Unió acusen Sánchez i Puig de "maltractar" els agricultors expropiats en Parc Sagunt II

Denuncien que els governs valencià i espanyol neguen un preu raonable als propietaris dels terrenys on es projecta la gigafactoria de Volkswagen

Terrenys on es construirà la gigafactoria / À Punt NTC

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) i la Unió Llauradora i Ramadera acusen els governs valencià i estatal de "maltractar i negar un preu raonable" als propietaris dels terrenys expropiats en Parc Sagunt II, on es projecten la gigafactoria de Volkswagen i les indústries auxiliars.

"És indignant que la nostra administració, pels compromisos polítics adquirits amb aquesta multinacional, que inclouen una pluja d'ajudes milionàries, vulga que ho paguen els agricultors de les seues butxaques i estafar-los fins a l'últim cèntim, sobretot quan estan travessant una dura crisi de rendibilitat i aquest procés els arrabassa un espai fèrtil d'alt valor econòmic", han denunciat el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, i el secretari general de La Unió, Carles Peris.

O paguen un preu just o hi haurà mobilitzacions

Les organitzacions agràries adverteixen que o l'administració "rectifica, tira arrere les demandes i accepta pagar ja el preu just marcat pel jurat als propietaris, o el sector eixirà al carrer i emprendrà mobilitzacions davant les autoritats i empreses que siguen necessàries".

Els afectats estan començant a rebre demandes per la via contenciós-administrativa del Tribunal Superior de Justícia per part d'Espais Econòmics Empresarials, participada per la Generalitat i el govern, "perquè no accepten el preu just proposat pel jurat provincial d'expropiació, malgrat ser un òrgan oficial de la mateixa administració".

Aguado i Peris han criticat que els polítics "menystinguen tècnics i agricultors i, per contra, preferisquen portar aquestes expropiacions als tribunals amb l'afany d'abonar almoines i retardar els pagaments, almenys, tres anys, que poden dilatar-se en el temps aquest tipus de judicis".

Segons afegeixen, "no és ètic que l'administració pretenga regalar el patrimoni dels agricultors a uns altres. Sembla que els nostres governants volen fer negoci amb els agricultors i guanyar-se unes generoses portes giratòries en grans empreses quan acaben la seua etapa política".

Aitana Mas demana "parlar i escoltar"

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha apostat per "parlar i escoltar a tots" amb relació a les expropiacions dels terrenys agrícoles. Així ho ha manifestat a preguntes dels periodistes en la roda de premsa posterior al Ple del Consell, sobre les declaracions de Carles Peris i Cristóbal Aguado.

"Hem de tindre els informes pertinents i imagine que des de la Conselleria corresponent estaran parlant amb els propietaris", ha afirmat Mas. En aquest sentit, ha destacat la importància del "diàleg" entre les parts i ha afegit: "Per part nostra és una qüestió que s'ha de parlar". Per això, ha conclòs que s'ha d'"escoltar a tothom i veure quina és la solució viable".

També et pot interessar

stats