El secret millor guardat de Vila-real: la fórmula de la Suavina

Aquest bàlsam que es produeix des de fa 140 anys és ja tota una icona per al tractament dels llavis

La Suavina es produeix a Vila-real amb la mateixa fórmula des de 1880 / 'Tresors amb història'
28 d'octubre 2021 - 12:00

Mateix producte, mateixa família i mateixa recepta des de 1880. Parlem de la Suavina, un bàlsam labial que ja és tota una icona de Vila-real, on la família Calduch va establir una farmàcia i va crear aquest producte ja fa 140 anys. La història del bàlsam comença amb Vicente Calduch Solsona, que obri la seua primera farmàcia a les Useres i es casa amb Leocricia, que és la mestra del poble. Més tard, s'instal·len a Vila-real, on va començar a popularitzar-se l'ús d'aquest producte.

Vicente Calduch Solsona i la seua esposa
Vicente Calduch Solsona i la seua esposa / 'Tresors amb història'

Vilareal era una ciutat agrícola on la major part de la població es dedicava a la taronja, un treball molt dur que es feia a l'hivern amb temperatures baixes que feien que es tallaren les mans i els llavis. Vicente Calduch, rebesnet del fundador dels laboratoris Calduch, ens ha contat en Tresors amb història que el bàlsam es va popularitzar molt perquè "va permetre que la gent poguera somriure i no tinguera tant de mal a les mans".

Vicente Calduch és el rebesnet del creador de la Suavina
Vicente Calduch és el rebesnet del creador de la Suavina / 'Tresors amb història'

No només la fórmula de la Coca-cola és un secret; també la de la Suavina

Durant quatre generacions, el rebesavi, l'avi, el pare i ara el net han mantingut sempre en secret la fórmula de la Suavina. Amb un agradable aroma cítric i mentolat, Vicente Calduch ens conta que "és una mescla de molts olis essencials de plantes que a més són d'ací de la zona".

Des de 1880 s'ha mantingut la mateixa fórmula, però l'envasament ha anat variant: des de la capseta de fusta inicial fins a una de metall que introduïren el 1940. Després dels envasos metàl·lics, al voltant de 1960 va arribar el plàstic.

De la caixeta de fusta de 1880 a la metàlica de 1960, actualment el balsam es comercialitza en un envàs de plàstic
De la caixeta de fusta de 1880 a la metàlica de 1960, actualment el balsam es comercialitza en un envàs de plàstic / 'Tresors amb història'

Aquest bàlsam, que es comercialitza ja per tot arreu, no falta a la farmaciola en cap casa valenciana i ara també forma part de Tresors amb història com a objecte que parla de la nostra història recent.

També et pot interessar

stats