Sanitat vacunarà els més de 200 residents de les vivendes tutelades “en els pròxims dies”

Aerte atribueix el retard a la disparitat de criteris entre les conselleries implicades i entre els departaments de salut. 

Usuaris d'una vivenda tutelada per a malalts mentals a Sueca
Usuària d'una vivenda tutelada de malalts mentals a Sueca

La Conselleria de Sanitat Universal vacunarà les 208 persones que resideixen a les vivendes tutelades de malalts mentals “en els pròxims dies”. Era una demanda que reivindicaven des de feia setmanes tant els professionals com les famílies dels usuaris de les vivendes, i aquest divendres la vicepresidenta del Consell i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ho ha confirmat en la roda de premsa posterior al ple del Consell. 

Aerte, l’Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana, atribueix el retard en la vacunació a la disparitat de criteris entre la Conselleria de Sanitat Universal i la de Polítiques Inclusives, encara que també parlen de contradiccions entre els diferents departaments de salut: “En alguns departaments sí que s’ha fet i en uns altres no, ens queden aproximadament 36 vivendes tutelades amb 200 usuaris que encara no han rebut aquesta vacuna”, expressava José María Toro, president d’Aerte. 

Una d'aquestes persones és el fill de María Ángeles que, com ha relatat ella mateix en À Punt, pateix trastorn bipolar. Recorda com de dur ha sigut per a ell haver d’estar aïllat i respectar les restriccions, perquè “la seua estabilitat passa per tindre una relació social normalitzada”. Per a aconseguir aquesta normalitat social és imprescindible la vacuna, com remarca María Ángeles.  

“Les vivendes tutelades no deixen de ser centres residencials”

La Consellera de Polítiques Inclusives ha assegurat en la roda de premsa posterior al ple del Consell que espera que vacunen als residents d’aquestes vivendes en els pròxims dies. “Les vivendes tutelades no deixen de ser centres residencials, per això estaven previst en el primer grup de vacunació”, ha especificat. 

Per aquesta raó, tot i admetre el retard, Oltra ha assenyalat que “en els pròxims dies” els residents de les vivendes tutelades de malalts mentals rebran la seua dosi contra el coronavirus. 

A la Comunitat Valenciana hi ha 95 vivendes tutelades que atenen quasi 600 persones.

També et pot interessar

stats