Sanitat ultima una nova versió del protocol d'atenció a víctimes d'agressions sexuals
El document pretén donar una resposta amb una perspectiva multidisciplinària, que inclou tots els àmbits de l'administració implicats en l'atenció a les víctimes
La Conselleria de Sanitat està ultimant una nova versió del seu "Protocol d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat Valenciana", que incorporarà l'experiència adquirida a través del seguiment de l'aplicació del protocol que existeix des del 2019.
Aquest protocol pretén donar una resposta amb una perspectiva multidisciplinària, que inclou tots els àmbits de l'administració implicats en l'atenció a les víctimes d'agressions sexuals: sanitat, medicina forense, serveis especialitzats, jutjats, forces i cossos de seguretat, segons informa la Generalitat.
"Per a poder previndre les agressions sexuals i atendre les víctimes és indispensable comprendre la dinàmica d'aquest fenomen, observar la tendència que segueix el nombre de víctimes, el seu perfil sociodemogràfic, així com l'evolució preocupant que s'ha viscut en els últims anys amb casos d'agressions múltiples o a menors", ha explicat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez.
La nova versió del protocol, afig, "incorpora totes les millores que l'experiència ens ha anat revelant".
L'any 2021, es van registrar 448 casos i l'any 2022 es van atendre 707 casos, la qual cosa suposa un increment del 38%.
Les dones representen el 91% del total d'agressions sexuals en la seqüència de dades dels anys 2019-2022 obtinguda per la comissió de seguiment del "Protocol d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat Valenciana".
El 2022 el grup d'edat més representat és el de 20 a 24 anys, seguit del grup de 15 a 19, i, en tercer lloc, el de 25 a 29 i, a escassa distància, el de 10 a 14 anys.
La distribució geogràfica de les agressions sexuals ateses es concentra en els departaments de salut que corresponen a les grans ciutats (Alacant, Castelló i València), al costat de les ciutats que són destinació turística i de costa.
Jornada específica
Totes aquestes dades, així com la revisió del protocol, s'han abordat aquest dimecres en la jornada organitzada pel departament de salut de València - Doctor Peset amb motiu de la proximitat del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, que es commemora cada 25 de novembre.
La trobada ha reunit especialistes de l'àmbit sanitari, judicial, forense i recursos especials socials amb el títol "Agressions sexuals, una realitat".
Aquest debat ha pretés aprofundir en la forma correcta d'aplicar el protocol d'atenció integral a víctimes de violència sexual per a aconseguir que se senten segures, es minimitze el mal de l'agressió sobre la seua salut i es garantisca l'eficàcia de les actuacions judicials i policials.
"L'abordatge de les agressions sexuals requereix la intervenció de serveis sanitaris, judicials, policials i socials coordinats amb eficàcia i homogeneïtat", defensa el conseller.
Gómez aposta també per "comptar amb professionals que tinguen la sensibilitat i la formació necessàries per a tractar les diferents manifestacions de la violència contra les dones, incloses les agressions sexuals".