Sanitat planteja a les autonomies augmentar les restriccions per Setmana Santa

El repunt de casos en moltes comunitats autònomes i l'enduriment de les restriccions a altres països europeus eleva la pressió sobre les vacances de Pasqua.

Passatgers a la seua arribada aquest diumenge a l'aeroport de Palma. / Cati Cladera (Efe)
Passatgers arribant aquest diumenge a l'aeroport de Palma / Cati Cladera (Efe)

La pressió creix a pocs dies de la Setmana Santa. El govern i les comunitats autònomes tornen a reunir-se aquest dimecres de vesprada preocupats per l'incipient repunt dels contagis a les portes de la Setmana Santa i en un context europeu de nou enduriment de les restriccions. Durant la reunió es posarà damunt la taula la pertinència d'endurir encara més les restriccions per a tractar d'evitar la temuda quarta onada. De fet, Sanitat planteja a les comunitats autònomes la possibilitat d'avançar el tancament de l'activitat no essencial a les 20:00 hores per Setmana Santa com ja fa la Comunitat Valenciana, segons avança El Mundo. El govern espanyol hauria sondejat ja diverses comunitats autònomes sobre aquesta mesura abans de la reunió d’aquesta vesprada.

I és que a una setmana del primer gran període vacacions del calendari anual, la incidència acumulada dels últims 14 dies ja puja en 12 autonomies i arrossega les dades del conjunt d'Espanya per cinqué dia consecutiu. I alguns països com Alemanya, el Regne Unit o França (els principals clients turístics espanyols) estan marcant noves restriccions a la mobilitat amb vista a Setmana Santa.

El Consell Interterritorial ja havia acordat diverses mesures de cara al pont de Sant Josep i també la Setmana Santa. Però l'evolució de la pandèmia i la polèmica dels últims dies sobre la facilitat de viatjar des d’altres països europeus mentre els ciutadans no poden passar d'una autonomia a un altra, deixa la porta oberta que es prenguen decisions.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va dir aquest dilluns que es poden replantejar les mesures a causa d’aquest canvi de tendència. I en un sentit semblant es va pronunciar ahir dimarts la portaveu del govern, María Jesús Montero, que va avançar que aquesta vesprada el Consell Interterritorial adoptarà "mesures complementàries" per a frenar la transmissió, perquè l'experiència, com la del passat Nadal, ja ha demostrat que les conseqüències de tractar de salvar aquestes festivitats "són pitjors".

D'altra banda, durant la sessió de control al govern en el Congrés, el president Pedro Sánchez ha defensat que Espanya està sent coherent amb les restriccions que aplica a la mobilitat, tant interna com externa, per a fer front a la pandèmia de coronavirus. Amb aquesta resposta, Sánchez contesta Brussel·les, que dimarts demanava a Espanya "coherència" en les restriccions que aplica per als desplaçaments interiors i per als exteriors.

El president del govern ha insistit que Espanya ha seguit des del principi les recomanacions de la Comissió Europea, i ha recordat que va ser aquesta institució la que va demanar mantindré obertes les fronteres per a viatges intracomunitaris evitant els no essencials.

 

També et pot interessar

stats