Sanitat permet donar sang set dies després de donar positiu per covid

Recorden que hi ha prou evidències científiques que mostren que el coronavirus no es transmet per la sang

Imatge d'arxiu d'un donant de sang
Imatge d'arxiu d'un donant de sang / Shutterstock

El Comité Científic de Seguretat Transfusional del Ministeri de Sanitat ha decidit reduir de catorze a set els dies que han de transcórrer perquè una persona que haja donat positiu en covid-19 i ja siga asimptomàtic puga donar sang.

Segons el Comité, la situació epidemiològica, que està comprometent el subministrament de components sanguinis, la no vinculació de la transmissió del SARS-CoV-2 amb la transfusió i la necessitat d'harmonitzar els criteris de gestió establits per les autoritats sanitàries exigeixen adequar els criteris de selecció de donants previstos fins ara.

Així, assenyala que per a donants confirmats com a positius i que siguen asimptomàtics, l'exclusió podrà reduir-se a set dies encara que, en el cas d'aquells que hagueren presentat simptomatologia, cada centre de transfusió valorarà reduir l'exclusió a una setmana en el cas que siga considerada lleu.

A més, se sol·licitarà al donant que, si en les 48 hores posteriors a la donació obtinguera un diagnòstic confirmat de malaltia per covid, el comunique al centre d'extracció.

El Nadal i els milers de contagis per la variant òmicron de la covid han reduït les reserves sanguínies fins a nivells alarmants en moltes comunitats autònomes, que han llançat crides urgents a la població perquè acudisca a donar sang i evite que la sanitat es paralitze per haver de suspendre intervencions, urgències o trasplantaments. 

En el cas de la Comunitat Valenciana, s'han mantingut les donacions, a pesar dels pitjors moments de la pandèmia. Amb tot, la setmana passada el Centre de Transfusió va fer una crida per Twitter a la població, alertant d'una baixada de les reserves dels grups A+, A-, 0+, 0- i B-, recordant que necessita almenys 650 unitats de sang al dia per a cobrir les necessitats assistencials al conjunt del territori.

També et pot interessar

stats