Sanitat pagarà 30.000 € per mala praxi en una operació que va causar tetraparèsia a una pacient
La dona, que va faltar per motius aliens a la cirurgia, va experimentar una disminució en la mobilitat de les quatre extremitats després d'operar-se per a tractar-se la síndrome de Raynaud
La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha condemnat la Conselleria de Sanitat a abonar 30.000 euros per mala praxi en la intervenció d'una pacient que va sofrir tetraparèsia després d'una operació.
Així ho dicta la sentència, en la qual el Tribunal estima la demanda interposada per la família de la pacient, que va faltar per motius aliens a aquesta causa. Per tant, es reconeix el dret de la comunitat d'hereus de la víctima a ser indemnitzada amb 30.000 euros més els interessos des de la data de la reclamació.
Els fets es remunten a l'any 2008. Per a tractar-se la síndrome de Raynaud, la dona es va sotmetre a una operació a l'Hospital Clínic Universitari de València perquè li retiraren un elèctrode i li col·locaren un de nou amb el qual alleujar el dolor.
La pacient va signar el consentiment informat de l'anestèsia i de l'acte quirúrgic, però a causa de l'operació va sofrir tetraparèsia, una disminució en la mobilitat de les quatre extremitats.
La Sala, després de les anàlisis pertinents, ha estimat que el consentiment informat era incomplet en obviar el possible desenvolupament de la tetraparèsia i no admet que el risc estiguera emparat per la fórmula emprada en el consentiment d'"altres símptomes nous" perquè la tetraparèsia és una complicació greu.
Com a conclusió, el tribunal no comparteix el que resol l'Administració i aprecia insuficiència del consentiment informat signat, falta de proves radiològiques en el preoperatori, falta de control neurofisiològic en la intervenció, falta de control radiològic en el quiròfan després de la col·locació del nou elèctrode i deficient informació recollida al full quirúrgic i durant el postoperatori.