La Comunitat Valenciana rep 1.009 denúncies per suposades negligències sanitàries el 2021
Amb una pujada del 12%, és la quarta autonomia més denunciada i 47 dels casos han acabat en mort, segons el Defensor del Pacient
La Comunitat Valenciana se situa com la quarta comunitat autònoma més denunciada l'any passat per suposades negligències sanitàries, amb 1.009 casos, 47 amb morts, segons les dades de l'Associació del Defensor del Pacient. Les denúncies han augmentat un 12% respecte al 2020.
Aquesta associació, que ha presentat aquest dilluns la seua Memòria anual de presumptes negligències medicosanitàries, ha rebut 13.156 denúncies en tota Espanya relacionades a la sanitat pública i privada en 2021. Són 2.647 més que l'any anterior (un 20 %), encara que lleugerament inferior als 13.454 casos de 2019, any anterior a la pandèmia.
Pel que fa a les negligències que van acabar en defunció, s'han registrat 628 reclamacions amb resultat de mort, són 100 més que el 2020, però 129 menys que l'any anterior a l'arribada de la Covid-19.
El nombre més gran de reclamacions es dona per les llistes d'espera. La Comunitat Valenciana té 50.375 pacients en llista d'espera, segons l'informe. Li segueix les intervencions sanitàries en cirurgia general, urgències, traumatologia, ginecologia i obstetrícia i odontologia i maxil·lofacial. El seté lloc l'ocupa el transport sanitari i ambulàncies, seguit de cardiologia, oncologia i anestèsia i reanimació.
Mort per una mala praxi mèdica
Respecte a les defuncions després d'una mala praxi mèdica, l'Associació el Defensor del Pacient assenyala que la causa principal ha sigut a l'error de diagnòstic i la pèrdua d'oportunitat terapèutica. Li segueixen intervencions mal realitzades, altes precipitades, atenció deficient, infeccions hospitalàries i retards en ambulàncies.
L'informe ha identificat 34 morts després d'avisar al 112. En aquests casos, o bé no es va enviar una ambulància al domicili per a traslladar al malalt a un hospital, o la resposta va tardar més d'una hora de retard des de la crida d'assistència.
Així mateix, tenen constància que 38 pacients van morir per infecció hospitalària pel fet que l'hospital no va complir les mesures d'asèpsia necessàries. Encara que, adverteix que aquest número és ínfim respecte al real, "ja que a Espanya a l'any moren més persones per infeccions hospitalàries que per accidents de trànsit".
Resultat insatisfactori en cirurgia plàstica
D'altra banda, per un resultat insatisfactori en cirurgia plàstica, reparadora i estètica, l'associació ha rebut 298 denúncies, una xifra lleugerament superior en comparació amb l'any passat.
A més, consten 105 casos d'estat de discapacitat en pacients després d'intervenció quirúrgica, que han quedat en estat de tetraplegia o paraplegia. Aquesta dada suposa 23 casos més comptabilitzats comparant-lo amb 2020. I, una altra dada cridanera, són els 85 casos d'afectades per depilació làser; una dada a tindre en compte, ja que aquesta tècnica està incrementat la seua pràctica dins de les cadenes d'estètica.
L'informe assenyala que 122 bebés van nàixer amb alguna discapacitat, la qual cosa suposa 25 casos més respecte a l'any anterior, relacionats amb parts portats de manera inadequada o amb fòrceps. Ací, l'informe denuncia la falta d'informació en nombrosos casos per part dels ginecòlegs sobre les malformacions del fetus.