Sanitat administrarà 213.000 dosis de la vacuna aquesta setmana

Aquesta xifra podria augmentar després de l'anunci que el vaccí de Janssen arribarà dimarts a Espanya.

Vacunació al centre de salut de Sedaví
Vacunació al centre de salut de Sedaví / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública administrarà aquesta setmana 213.834 dosis dels vaccins de Pfizer, Moderna i AstraZeneca. La major part d'aquesta remesa es destinarà a persones nascudes entre els anys 1942 i 1946 (106.750 dosis de Pfizer) i entre els anys 1956 i 1958 (70.000 dosis d'AstraZeneca).

Pel que fa a les dosis de Moderna, un total de 17.000, s'inocularan a persones amb afeccions de risc i serveis de medicina preventiva. La resta, fins a completar el total, seran segones dosis que corresponen a grups reduïts de col·lectius que ja han estat vacunats i que tenien infeccions actives o són nous ingressos.

Cal recordar que els col·lectius de les franges d'edat que s'incorporen al pla de vacunació no han d'acudir als punts de vacunació si no han rebut un missatge de text o una telefonada de citació.

Les últimes dades de vacunació a la Comunitat Valenciana situen el nombre de valencians i valencianes que han rebut com a mínim la primera dosi en el 17,6% de la població major de setze anys. La setmana passada el 3,5% de la població vacunable va encetar el procés de vacunació contra el coronavirus.

Aquest augment és conseqüència directa de les 224.000 dosis del preparat immunitzador que la Generalitat ha pogut administrar al llarg dels darrers set dies, que ha fet que ja se supere la barrera del milió d'inoculacions del vaccí.

La consellera, Ana Barceló, ha emfatitzat que el ritme de vacunació de més 200.000 dosis setmanals "ens apropa" a l'objectiu d'immunitzar el 70% de valencians i valencianes quan acabe l'estiu. Barceló, que es vacunarà la setmana que ve amb la vacuna d'AstraZeneca, ha animat la ciutadania a fer-ho per a evitar contagiar-se i protegir la resta de la població.

Fonts de la conselleria han observat un cert repunt en el nombre de persones que, tot i ser citades, no acudeixen a immunitzar-se contra la Covid-19. Entre el professorat, el percentatge que va optar per no acudir a la cita de vacunació supera al 16%.

La vacuna monodosi de Janssen arribarà dimarts a Espanya

Aquesta xifra, a més, podria ser major, ja que la vacuna monodosi de Janssen arribarà aquest dimarts a Espanya, segons ha anunciat aquest dissabte la ministra de Sanitat, Carolina Darias. “El dimarts a primera hora arriben aquestes vacunes i, en principi, s'aplicaran d'acord amb l'última actualització de l'estratègia de vacunació en la mateixa tipologia que les d'RNA; és a dir, que anirem vacunant des dels huitanta anys cap a baix", ha precisat la ministra.

Darias ha explicat que el govern central analitza diverses possibilitats per a les persones menors de seixanta anys que han rebut una primera dosi d'AstraZeneca. Una d'elles seria que reberen una segona dosi d'una altra vacuna RNA, com s'ha fet a Alemanya i França.

El govern espanyol demana "màxima confiança" en les vacunes

Una altra alternativa seria que a aquestes persones no se les torne a vacunar amb una altra dosi més, perquè els estudis asseguren que amb la primera d'AstraZeneca s'aconsegueix una immunitat del setanta per cent, ha dit la ministra.

Darias ha insistit que la decisió s'adoptarà d'acord amb els criteris científics dels experts i ha ressaltat que queda temps per a decidir. La ministra ha demanat aquest dissabte "màxima confiança" en les vacunes i en el criteri dels especialistes, tot i els canvis de planificació en l'estratègia de vacunació, per la decisió de limitar l'administració d'AstraZeneca en els menors de seixanta anys.

"Totes les vacunes són segures i eficaces i compten amb l'aval de l'Agència Europea del Medicament", ha insistit la ministra, qui ha destacat que el rebuig de la població a la vacuna d'AstraZeneca "és molt desigual", depenent de cada comunitat autònoma.

També et pot interessar