Sanitat estudia tancar l'interior de la restauració amb una incidència de 150

Tot i que no s'aplicarà a curt termini perquè ha d'aprovar-se en el Consell Interterritorial de Salut, la mesura afectaria ara Astúries, Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc.

Interior d'un restaurant a València
Interior d'un restaurant a València / Manuel Bruque (Efe)

El Ministeri de Sanitat és partidari d'endurir les restriccions per a la restauració en aquelles comunitats autònomes que estiguen en nivell 3 d'alerta, amb una incidència de Covid-19 superior als 150 casos per cada 100.000 habitants. És la proposta que arreplega el document que estudia la comissió de salut pública aquest dijous i que pretén actualitzar el pla d'actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de Covid-19 elaborat a l'octubre, a través del qual s'establien els quatre nivells de risc coneguts com "el semàfor". L'objectiu de l'actualització és endurir les mesures que han de prendre les comunitats autònomes en aquelles zones que estiguen en nivell d'alerta "alt" (associat a una taxa d'incidència entre 150 i 250 casos a catorze dies) i "molt alt" (més de 250). La proposta està en estudi i en cap cas s'aplicaria, si s’aprova, abans de la Setmana Santa. 

El plantejament, aprovat el passat 26 de febrer per la Ponència d'Alertes i Plans de Preparació i Resposta, està en estudi i en cap cas s'aplicaria abans de la Setmana Santa, ja que ha de donar-li llum verda la Comissió Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, per la qual cosa encara pot patir canvis. 

L'anterior versió del document, aprovat el passat 22 d'octubre, deixava en mans de les autoritats autonòmiques el tancament dels establiments de restauració, així com la reducció d'aforaments. En la proposta, el Ministeri considera que les terrasses dels bars i restaurants que tenen almenys tres paraments i sostre han de considerar-se com a zones interiors dels locals. 

Ara per ara, la mesura afectaria cinc comunitats (Astúries, Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc), així com les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Es podria seguir mantenint, però, l'activitat en les terrasses amb limitacions d'aforament sempre que la incidència acumulada no supere els 500 casos per cada 100.000 habitants. Per damunt d'eixa taxa, només es permetria el servei de recollida i lliurament de menjar a domicili.

Altra de les propostes del document és limitar a un màxim de quatre persones les reunions socials en aquells llocs on la incidència siga més alta de 250 casos. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha reconegut que de moment es tracta de recomanacions i que l'actualització del pla haurà d'aprovar-se en el Consell Interterritorial de Salut. Per això, està descartat que aquestes noves disposicions arriben a temps per a la Setmana Santa. 

La Comunitat Valenciana, amb una incidència de 30 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, encadena ja diverses jornades registrant la taxa més baixa de tota Espanya, i quedaria fora d'eixes mesures. Les restriccions decretades per la Generalitat, que prohibeixen reunions en domicilis i mantenen l'aforament d'un terç en l'interior de bars i restaurants, amb un màxim de quatre persones per taula, estaran en vigor almenys fins el 12 d'abril. 

També et pot interessar

stats