El Ministeri de Sanitat i les comunitats descarten endurir les mesures per a Setmana Santa

En vista del canvi de tendència en les dades, la Interterritorial ha estudiat modificar-les, però finalment s'ha descartat

La platja de la Malva-rosa de València en Setmana Santa
Imatge d'arxiu de la platja de la Malva-rosa de València en Setmana Santa / À Punt NTC

El Ministeri de Sanitat ha comunicat, després de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que no endurirà les restriccions per a les pròximes festivitats. Tot i que s’havia plantejat fer-ho pel repunt de casos de coronavirus que està experimentant Espanya (i especialment algunes comunitats autònomes), finalment tot es mantindrà com es va anunciar el 10 de març

Entre les mesures adoptades fa dues setmanes, destaca la que afecta la mobilitat entre comunitats autònomes, que estarà limitada del 26 de març al 9 d’abril amb un tancament perimetral. A més, també es va acordar limitar la mobilitat nocturna i els contactes socials per a impedir la circulació de persones entre les 23 hores i les 6 del matí, tret de casos justificats, i limitar els grups a quatre persones als espais públics tancats i sis als espais públics oberts. 

A la Comunitat Valenciana, això sí, només es permeten quatre persones, per exemple, per taula, tant fora com dins dels espais de restauració. El toc de queda, d’altra banda, és de les 22 hores fins a les 6 del matí. Les mesures, va assegurar Darias, fa uns dies, són “de mínims” i les autoritats de cada territori poden adoptar-ne d’altres “més restrictives”, com ha passat en aquest cas al territori valencià.

Reforçament de les forces i cossos de l’Estat per a Setmana Santa

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha explicat que ja s’han desplegat “els dispositius precisos per complir les mesures acordades el passat 10 de març”. Així, ha informat que vora 64.000 membres de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil vetlaran pel compliment de la normativa. La DGT també augmentarà els controls en trajectes curts a Setmana Santa. 

“Seguim en una situació excepcional i devem estar a casa i reduir la mobilitat al màxim”, ha expressat el ministre. Quant a les visites de persones d’altres països de la Unió Europea, Grande-Marlaska ha defensat que es considera suficient “la PCR perfectament acreditada” (a més de la quarantena) i ha posat el focus que han de complir la normativa del territori al qual arriben. 

La vacunació continuarà tots els dies de Setmana Santa

D’altra banda, Carolina Darias, ministra de Sanitat, ha manifestat que la represa de la vacunació amb AstraZeneca aquest mateix dimecres ha sigut “a bon ritme”. També ha afegit que vacunaran “tots els dies de Setmana Santa”, una qüestió davant de la qual les comunitats autònomes s’han mostrat “molt receptives”. 

Darias ha anunciat, a més, que demà es reunirà la Comissió de Salut Pública per avaluar si s’actualitzen o no les mesures a aplicar segons els nivells d’alerta, un document que es va aprovar inicialment a l’octubre de l’any passat.

La ministra de Sanitat ha sostingut que s’observa un “possible canvi de tendència”. “La incidència acumulada a 7 dies supera el 50% de la incidència acumulada a 14 dies. És un indicador que assenyala el camí d’una tendència ascendent”, ha confirmat i ha demanat, una vegada més, prudència i responsabilitat. 

També et pot interessar

stats